Corona besmettelijk op smartphone

Het coronavirus overleeft bijna een maand op een smartphone, dat zeggen Australische onderzoekers.

Advertentie

Onderzoekers van het nationale wetenschapsbureau van Australië (CSIRO) zeggen dat het coronavirus 28 dagen lang besmettelijk kan blijven op oppervlakken, zoals het scherm van je smartphone. Dit meldt de Britse omroep BBC.

Voorheen toonden onderzoeken aan dat het SARS-Cov-2 twee of drie dagen kan overleven op bankbiljetten en glas. Daarnaast zou het zes dagen overleven op plastic en roestvrij staal. De CSIRO-onderzoekers noemen het virus juist “extreem robuust”. Zij stellen dat het virus bij kamertemperatuur langer kan overleven op gladde oppervlakken dan aanvankelijk werd gedacht.

Donker en warm

Belangrijk om te weten is dat het onderzoek in het donker heeft plaatsgevonden. Er is namelijk aangetoond dat UV-licht het virus doodt. Waar het coronavirus het 28 dagen volhoudt, kan het griepvirus in dezelfde omstandigheden 17 dagen overleven.

Uit het onderzoek blijkt dat het coronavirus het minder lang volhoudt in hogere temperaturen. Bij een temperatuur van 40°C is het virus binnen 24 uur niet meer besmettelijk. Ook houdt het virus het langer vol bij gladde, niet-poreuze oppervlakken. Dit geldt minder voor poreuze oppervlakken, zoals kleding. Na 14 dagen was het virus niet meer terug te vinden op kleding.

Vleesindustrie

Dat het coronavirus bij lagere temperaturen en op roestvrijstaal langer besmettelijk kan blijven, verklaart mogelijk waarom er in de vleesverwerkingsindustrie en koelopslag veel corona-uitbraken zijn. Over heel de wereld zijn duizenden arbeiders in die sector positief getest op het virus.

In België is inmiddels de Coronalert-app uitgebracht, die al door meer dan een half miljoen mensen is gedownload. Heb jij de app al geïnstalleerd? Laat het ons weten via onze wekelijkse TechPoll.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Oproep Crisiscentrum: “Download Coronalert op je smartphone”

Meer dan een half miljoen Belgen hebben de app Coronalert inmiddels al gedownload. Het Nationaal Crisiscentrum hoopt dat dit cijfer toeneemt.

Workshop Coronalert: hoe werkt het?

Onze Belgische Coronalert is gebaseerd op het Duitse model. Maar hoe ga je nu aan de slag met de app en wat heeft ze te bieden? Een overzicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here