We lieten de OPPO Find X2 Pro uittesten door vijf van onze lezers. Dit is hun hun oordeel.


Waar moet ik beginnen? Misschien met het eerste wat je moet doen als je het toestel ontvangt: ‘the unboxing’. Jaren geleden snapte ik helemaal niet waarom er ‘unboxing videos’ verschenen op het internet, maar doorheen de jaren heb ik wel kunnen ervaren dat de verpakking en uit de doos halen van een nieuw speeltje best wel speciaal kan zijn. De eerste keer dat ik een dergelijke ervaring had was bij de aankoop van een iPhone 4. Alles zat zo mooi en goed georganiseerd in het doosje dat het uitpakken een beleving op zich was. Jaren (en veel smartphones, tablets en laptops) later kijk ik er steeds naar uit om iets uit het doosje te halen, zo ook vandaag met deze Oppo telefoon.

Unboxing

Alles zit heel netjes in het doosje, er wordt een screenprotector meegeleverd alsook een transparant beschermhoesje. Er worden ook (mooie) oortjes meegeleverd die op een wijze verpakt zijn dat je zou denken dat ze draadloos zijn. Een klein beetje ontgoochelend stel je vast dat er wel degelijk een USB-C kabeltje aanhangt, toch een beetje verrassend voor zo’n duur toestel. Bovendien kiest men er voor om geen 3,5 mm aansluiting meer te voorzien met als reden om net zoveel mogelijk over te schakelen op draadloos. En toch voegt men dan oortjes met draad toe…

Leuk dat de beschermcover is meegeleverd, alsook een screen protector. Wie echter weet hoe verschrikkelijk moeilijk het kan zijn om zo’n ding bubbelvrij op je scherm te krijgen zal begrijpen waarom ik liever had gezien dat dit reeds aangebracht zou zijn. Zeker met die gebogen schermranden. 


Dit had ik blijkbaar wat verkeerd gezien, er zit geen screen protector in de doos maar gewoon een beschermfolie over het scherm. De beschermfolie was echter al van mijn toestel getrokken (waarschijnlijk niet helemaal nieuw?) waardoor ik foutief dacht dat er een screen protector bij zit. Niet dus. Zou misschien wel mogen in deze prijsklasse (en dan liefst voorgemonteerd). Het scherm met de overlopende randen is nl. nogal kwetsbaar lijkt me.

Eerste indruk uit de doos

Het belangrijkste die in de doos zit is natuurlijk de telefoon op zich. Zodra je deze vastneemt voel je dat dit een klassetoestel is. Het toestel voelt solide, zeer degelijk en eerder aan de zware kant (wat ik wel positief vind). Het toestel zoals ontvangen heeft wel niet de lederen achterkant die ik online ook zag bij dit toestel, de achterkant is glanzend. Als je op het eerste zicht zou zeggen dat dit een toestel is van +1000 euro? Dat kan ik niet onmiddellijk zeggen, maar het valt zeker niet tegen.

Wel grappig: mijn vrouw (en collega’s) vroegen welk merk dit nu was, waarop ik zei ‘OPPO’. Na een paar keer verkeerd te hebben begrepen gaven ze mee hier nog nooit van te hebben gehoord. En dit zal bij héél veel mensen het geval zijn. En als je er dan bij zegt dat dit onbekende toestel zoveel kost is het ongeloof compleet. Voor (een klein beetje) nerds als mezelf begrijp ik de prijs (een beetje) gezien de specificaties, mensen die meer belang hechten aan een ‘bekend merk’ zullen dit bedrag waarschijnlijk niet neertellen. En hoe gek ik ook ben van speeltjes, het is toch echt een hoop geld! Al krijg je er natuurlijk ook wel iets voor terug. 

Doorheen de weken met trots dit toestel aan vrienden, familie, etc. kunnen tonen. Hierbij telkens wel de bevestiging dat werkelijk niemand het merk ‘OPPO’ kent. Vaak krijg je ook reacties dat men niet zoveel zou betalen voor een onbekend merk, gezien je voor honderden euro’s minder een (toch ook nog vrij dure) toptelefoon van andere merken kunt kopen. Daarbij wordt natuurlijk geen rekening gehouden met de specificaties van de OPPO die werkelijk top zijn, maar de emotionele band met een merk (of minstens de bekendheid) doet toch heel veel. 

Opstarten

Zodra je de telefoon opstart merk je hoe groot het scherm is. Mijn dagelijks toestel (moto G8 plus) heeft weinig schermranden, maar dit is toch nog van een (heel) ander niveau. De voorkant is bijna volledig scherm, al zijn er boven- en onderaan nog kleine zwarte randjes, dus er zit nog een héél klein beetje marge op om de volledige voorkant scherm te maken. Dit komt er nog aan in de toekomst.

Wat ook opvalt is de helderheid, de mooie kleuren en dat het scherm doorloopt in de (gebogen) zijkanten. Over dit laatste ben ik er nog niet aan uit of dit mooi is of niet. Ik weet ook niet of dit echt veel zal toevoegen aan de beleving. 

Eerste gebruik

Mijn dagelijks toestel is vrij recent en draait op quasi dezelfde Android versie. Ik dacht dat dit toestel ook vrij vlot is (niet snel, wel vlot) bij dagelijks gebruik. Tot je deze OPPO gebruikt, zo vlot, zo vloeiend, zo snel heb ik het nog nooit gezien! Zo kan het dus ook!

Vlug even door de instellingen gaan toont vrij snel waarom dit toestel zo snel is: 12 gb ram, 512 (!!!) gb interne opslag (ik was al zo blij met mijn 64 gb), een supersnelle processor, … Ongelooflijk hoe ze dit allemaal in zo’n compact pakket krijgen. Ik herinner mij nog computers waarin een latje met 16 mb ram met moeite in deze gsm zou passen…

De vingerafdrukscanner zit trouwens in het scherm, het is precies toveren! Of hij vlekkeloos werkt in alle omstandigheden moet ik wel nog verder uittesten. 

Verder gebruik 

Het toestel is supersnel. Ik dacht dat mijn dagelijkse telefoon vrij vlot was, maar als je met deze OPPO aan de slag gaat merk je toch wel dat er nog serieus wat snelheidswinst mogelijk is. En dit valt nog meest op bij dagelijks gebruik, enkele voorbeelden: 

  • openen van de browser gaat supersnel. Op mijn dagelijkse telefoon gaat dit ook vrij snel maar zit er soms een lichte vertraging op. Nooit bij de OPPO, die vliegt overal vliegensvlug door. 
  • Foto’s maken: eindelijk een telefoon die de foto maakt op exact het moment waarop ik op het knopje druk, superleuk! Met dit toestel zal je ‘het moment’ niet vaak missen
  • Apps installeren en openen (zelfs grote apps): ook dit gaat erg snel
  • Zware toepassingen zoals grote spellen: ook hier merk je echt dat dit een toptoestel is, alles draait zeer vloeiend, start veel sneller op, etc. Er zijn meer ‘zware’ apps nodig om mensen met een toestel als deze OPPO te plezieren 🙂 (bvb. games met nog betere graphics). 

De vingerafdrukscanner in het scherm werkt quasi altijd goed, in combinatie met de gezichtsherkenning lukt het meestal goed om de telefoon te ontgrendelen. Ook de batterij valt op in positieve zin: ze heeft meer dan voldoende capaciteit om het de hele dag uit te zingen én het opladen is fantastisch. Fantastisch omdat het écht razendsnel gaat. De lader is wel vrij groot qua omvang, dit valt ook op. 

Functionaliteiten

5G

Heeft deze telefoon blijkbaar, maar waar ik woon kan ik er (nog) niets mee, wel leuk voor in de toekomst (denk ik). Verder dus ook niet kunnen testen gezien niet beschikbaar in mijn omgeving. Het is enerzijds goed dat het er in zit, anderzijds denk ik (vrees ik) dat tegen 5G overal in ons land uitgerold is, mensen met deze telefoon misschien al aan hun volgende toestel toe zullen zijn. Mensen die dit soort toptoestel kopen zijn waarschijnlijk mensen die ook vrij snel naar het allernieuwste model zullen wisselen en zullen met de OPPO misschien wel nooit op 5G surfen. 

Groot scherm

Het scherm is effectief groot (6,7 inch). Nog niet zo lang geleden waren heel wat tablets 7 inch en wie had toen gedacht dat we met dit formaat in onze broekzak zouden lopen? Daar even langer bij stil staand: het toestel voelt echt wel groot in de broekzak… Het lukt wel, maar je voelt het goed zitten. Bediening met één (klein) hand is ook moeilijk.

Wat wel fantastisch is, is werken op zo’n groot scherm. Je zal steeds minder naar een (10 inch) tablet grijpen, zo goed als alles kan je doen op een dergelijk formaat scherm. Ook filmpjes kijken is een feest, zeker met deze beeldverhouding (vrij uitgerekt scherm).

Om dan nog over de fantastische kwaliteit (helderheid, kleuren, …) te zwijgen. Ook hier terug een groot verschil met mijn dagelijks GSM, en die had nochtans ook een mooi scherm dacht ik… 

Het scherm is prachtig, werkelijk prachtig. Hoe meer je dit toestel gebruikt, hoe meer je dit echt gaat appreciëren. Je went hier natuurlijk snel aan, na enkele dagen beschouw je het ook als normaal. Tot je een goedkopere telefoon er naast houdt en bvb. dezelfde foto opent. Dan zie je echt hoeveel helderder, rijker, mooier, scherper, gedetailleerder, … het scherm van de OPPO is. De helderheid in het bijzonder valt hier zeker bij op, per ongeluk op een te heldere setting je GSM ontgrendelen tijdens de nacht kan je serieus verblinden. Tijdens dagen met felle zon is dit echter een zeer groot voordeel. Zo kan je in alle omstandigheden het scherm goed blijven lezen. Ook de ‘overgangen’ tussen schermen gaan heel vloeiend en soms met leuke effecten. 

Ik gaf eerder aan dat ik niet wist of de doorlopende randen een toegevoegde waarde hebben. Ik ben er ondertussen aan uit: ze zijn echt wel leuk, ze vergroten de schermruimte en hebben een leuk visueel effect. Zijn ze broodnodig? Zeker niet. Zijn ze leuk en maken ze de leeservaring wat ‘specialer’: zeker weten! 

Camera

Nog niet al te uitgebreid alle functies kunnen testen, maar wat wel opvalt is de zeer mooie weergave op het scherm én de enorme snelheid. Het frustreert me soms dat het even duurt voor mijn telefoon een foto maakt, maar dit toestel maakt de foto razendsnel, ook als je in beweging bent. Wel opvallend: in een tijd waarin het een wedstrijd wordt om zoveel mogelijk camera’s in één toestel te proppen valt dit toestel op met ‘slechts’ 3 aan de achterkant. Maar als ze fantastisch goed zijn, waarom zouden het er dan meer moeten zijn?

Dit is voor mij de reden om dit toestel te kopen: de camera. De camera is supersnel, bij het drukken op de (virtuele) knop is de foto onmiddellijk gemaakt. Wat verder opvalt: 

  • het zoomen is precies tovenarij, vroeger kwam de lens fysiek uit het fototoestel om dit mogelijk te maken, maar deze OPPO kan het met vaste lenzen. Op 10x zoom is het natuurlijk niet meer haarscherp zoals zonder zoom, maar vele vele vele malen scherper dan wat ik ooit zag op een GSM. Bij 5x zoom zijn de foto’s zeker nog erg goed bruikbaar. 
  • nachtfotografie: hoe de OPPO er in slaagt om in quasi donkere omstandigheden toch een lichtrijk beeld op te leveren, indrukwekkend! En zoveel details die nog zichtbaar zijn! 
  • tenslotte het dagdagelijks fotograferen: ook deze foto’s zijn uiteraard prachtig, je neemt ze supersnel en kan ze achteraf bewonderen op het prachtige scherm. Foto’s maken met deze telefoon is een feest. 
  • – Video: het hoeft niet te verbazen dat de filmpjes die je met dit toestel maakt ook prachtig zijn, hierbij valt ook op hoe snel de filmpjes bij stoppen met filmen verwerkt worden. Dit wijst op de grote rekenkracht waarover dit toestel beschikt. 

Audio

Het is misschien ouderwets, maar ik heb nog graag de mogelijkheid om een koptelefoon of externe versterker met een kabeltje te verbinden met mijn telefoon. Dit is echter niet meer rechtstreeks mogelijk met deze OPPO. En ik weet dat dit bij heel wat duurdere toestellen geen mogelijkheid meer is, maar het is toch spijtig. Het kan nog met een verloopstukje, maar tenzij het reeds uit de doos van mijn toestel was verdwenen wordt dit niet meegeleverd. Dit zou toch wel moeten in deze prijsklasse. Er worden wel oortjes meegeleverd met een USB-C aansluiting. Spijtig genoeg dus niet draadloos, wat in deze prijsklasse ook wel zou mogen… Bovendien zijn de oortjes niet van dezelfde topkwaliteit als de telefoon. Ze hebben wel wat lage tonen, maar qua midden- en hoge tonen is het zeker niet fantastisch. Ze zitten in de range van wat je zelf kan kopen voor rond de 15 euro. Bij zo’n dure telefoon kan het zeker beter. Ik heb de telefoon ook met bluetooth verbonden met mijn koptelefoon(s) en merk geen verschil met mijn dagelijkse gsm, tablet, PC, … in geluidskwaliteit. De ingebouwde luidsprekers zijn dan weer wel goed én luid, met zelfs ergens een hint van lage tonen (wat uitzonderlijk is in een smartphone). 

Conclusie

De OPPO is er in geslaagd om in een kleine twee weken mijn vriend te worden. Mijn smartphone is een stuk een verlengstuk van mezelf (om niet te zeggen dat ik een beetje verslaafd ben) en de OPPO presteert op alle vlakken zeer goed. Ik heb me er niet aan geërgerd, op geen enkele manier. Prestaties zijn supersnel, camera is heel goed, het scherm is prachtig, etc. De enige domper op de feestvreugde is natuurlijk de prijs. Online vind ik het toestel voor rond de 1000 euro, en dat is toch een pak geld. De GSM is het objectief bekeken wel waard (zeker als je ook rekent dat 5G aanwezig is, én blijkbaar erg duur), maar je hebt voor honderden euro’s minder telefoons die in de dagdagelijkse werking waarschijnlijk niet veel moeten onderdoen. Maar als je bereid bent om de fikse investering te doen: dan zal je het je niet beklagen! Maar lever dan wel een screenprotector en betere koptelefoon mee.

Deze review is geschreven door Pieter Bekaert.