iPhone 12 Pro

Apple heeft besloten om geen adapter of oortjes meer mee te leveren bij de iPhone 12, om zo het milieu minder te belasten. Die vlieger gaat echter niet op in Frankrijk.

De iPhone 12-presentatie is vanwege meerdere redenen er een om te onthouden. Zo was het de eerste volledig digitale presentatie van Apple waar een iPhone werd gepresenteerd, zagen we voor het eerste een Mini-variant, én wordt duidelijk dat Apple afscheid neemt van het meeleveren van een oplader en oordopjes bij alle nieuwe iPhones. Dit om ‘de impact op het milieu te verkleinen’.

Apple moet iPhone 12 met oortjes leveren

Althans, dat was de bedoeling. MacRumors ontdekte namelijk dat er minstens één land is waar dat wettelijk niet mogelijk is. We hebben het dan over onze zuiderburen, Frankrijk. Op de Franse website zien we namelijk ‘gewoon’ staan dat Apple de iPhone 12 met oortjes verkoopt. Hoewel de adapter dus alsnog sneuvelt in Frankrijk, is er wel een wet die zorgt dat Apple oordopjes moet blijven leveren.

In de Franse wet staat vast dat fabrikanten verplicht telefoons moeten leveren met handsfreekit. Oordopjes vallen hier dus ook onder, mits er een microfoon in zit. Dat is de bij de bedrade Lightning-oortjes van Apple het geval, waardoor deze meegeven al voldoende is om aan de wet te voldoen.

Mogelijke gevolgen van straling minimaliseren

De wet is uiteraard niet net na de iPhone 12 presentatie in het leven geroepen. De wet bestaat al enkele jaren en is erop gericht om kinderen jonger dan 14 jaar te beschermen tegen mogelijk negatieve gevolgen van radiogolven. Concreet bewijs voor schade door smartphonesignalen ontbreekt, maar bij Frankrijk is het een gevalletje ‘better safe than sorry’.

Indien Apple (of een andere fabrikant) het vertikt om oortjes mee te geven bij haar smartphones, mag het rekenen op een boete van 75.000 euro. Verder moeten overtreders een gezondheidswaarschuwing meeleveren bij de telefoons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here