Nieuws

Windows 10 installeert Office webapps zonder toestemming

Microsoft Windows 10
Microsoft heeft in een nieuwe verplichte update het installeren van Office webapps doorgeduwd op Windows 10.

In Windows 10 zijn verplichte updates op zich geen nieuw concept. Ze bestaan al sinds Windows 98 of zelfs vroeger. Microsoft gebruikt deze tactiek om er zeker van te zijn dat zoveel mogelijk mensen de meest recente security fixes op hun computer hebben staan. Maar er zit soms ook een vervelend kantje aan dat voordeel.

Windows 10

Sinds eind vorige week/dit weekend lijkt Microsoft te zijn begonnen met een nieuwe reeks updates waarbij Windows 10 via Edge een aantal Office webapps installeert. De computer vraagt geen toestemming of je dat wel wilt en doet zelfs gewoon een heropstart zonder keuze of iets dergelijk.

De nieuwe webapps komen daarmee ook meteen in het startmenu te staan en linken meteen naar je favoriete Office-pakket via de eigen Edge-browser. Dus zelfs wanneer je een andere browser als standaard hebt ingesteld zal Microsoft je terug naar Edge pushen.

Op zichzelf kunnen die webapplicaties helemaal geen kwaad. Ze nemen geen opslagruimte in beslag en je kan ze nadien ook gemakkelijk weer verwijderen uit je startmenu. Maar dat Microsoft ze zo duidelijk wilde pushen is bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Heel wat – Amerikaanse – media vroegen Microsoft om uitleg.

Waarom?

Een duidelijke uitleg kregen ze niet. Het bedrijf gaf wel toe dat de toestemming voor de installatie en heropstart hier nodig was. Verder kregen ze te horen dat Microsoft natuurlijk alleen maar het beste voor zijn gebruikers wil, standaardtaal dus. Maar waar het vooral om gaat; heb je als eigenaar/klant dan zo weinig controle over je Windows-PC?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business