Nieuws

Tesla start met uitrol verbeterde Autopilot

De Autopilot-rijmodus krijgt een update waarmee de wagens volledig autonoom zouden kunnen rijden. Maar nog niet iedereen in de industrie is overtuigd.

Tesla heeft aangekondigd dat het vanaf vandaag een update uitrolt van zijn Autopilot. Die moet serieuze verbeteringen aanbrengen aan de zelfrijdende modus. Onder meer de systemen die de controle over het stuur nemen en gas geven worden grondig aangepakt. Tesla maakt zich gewag dat met de update haar wagens volledig autonoom kunnen rijden, zonder dat enige menselijke tussenkomst noodzakelijk is.

Tegen het einde van deze week zou een zeer selecte groep Tesla-chauffeurs, voorlopig enkel uit de Verenigde Staten, een automatische update ontvangen. Maar tegen het eind van het jaar zouden al honderdduizend Tesla’s in staat moeten zijn om zichzelf te besturen.

Technologie nog niet klaar

Tesla krijgt al langere tijd kritiek op haar Autopilot vanwege experts uit de auto-industrie. Die menen dat de technologie nog lang niet klaar genoeg is om de veiligheid van chauffeurs te garanderen. Dat lijken de chauffeurs zelf ook nog niet te zijn. Er zijn talloze voorbeelden van accidenten die veroorzaakt werden omdat iemand de Autopilot inschakelde en volledig niet meer aandachtig was. Ook wanneer je je auto in zelfrijdende modus zet, blijf je als chauffeur best je ogen op de weg houden, zodat je indien nodig nog wel steeds kan ingrijpen. Een groep Tesla-rijders spande onlangs zelfs een rechtszaak aan tegen de wagenfabrikant. Een bug in de Autopilot zorgde ervoor dat sommige wagens automatisch remden op snelwegen.

Elon Musk is ook niet doof voor die kritiek. Via Twitter laat hij weten dat de uitrol van de verbeterde Autopilot heel traag en voorzichtig zal gebeuren. Zo kunnen de veiligheidsmechanismen grondig geëvalueerd en zo nodig worden bijgestuurd. Op die manier krijgen ook andere weggebruikers de tijd om te wennen aan meer zelfrijdende wagens op de weg. Maar van zodra er een ongeluk gebeurd met een bestuurder die de Autopilot had ingeschakeld, zal de kritiek op Tesla ongetwijfeld weer aanscherpen.

Zijn zelfrijdende wagens een gevaar op de weg? Geef je mening in de reacties.

autopilotConnected Cartesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals