Nieuws

Computerfabrikant Compal is getroffen door ransomware

Het Taiwanese Compal dat computer en tablets in elkaar zet voor alle grote merken werd dit weekend getroffen door een cyberaanval. Vermoedelijk gaat het om ransomware.

De cyberaanval zou op zaterdagavond hebben plaatsgevonden, en werd zondagochtend ontdekt door de IT-staf van het bedrijf. Elke medewerker kreeg op zondag een melding met de vraag om in te loggen op hun apparaat en indien mogelijk een back-up van belangrijke bestanden die niet getroffen werden. Volgens verscheidene Taiwanese media zouden tot 30% van alle hardware getroffen zijn door de aanval, en zijn medewerkers van Compal sinds zondag de klok rond aan het werken om alle systemen weer operationeel te krijgen.  

Diezelfde Taiwanese media linken de aanval aan het hackerscollectief DoppelPaymer. Yahoo Taiwan deelde een screenshot van wat het officiële bericht van de hackers zou moeten zijn dat op medewerkers op hun workstation te zien kregen. Of die screenshot ook honderd procent authentiek is, is niet door andere bronnen bevestigd.

Afbeelding: Yahoo Taiwan (via ZDNet)

Ransomware of niet?

Opvallend genoeg luidt het statement van directeur Qingxiong Lu dat het niet om een ransomwareaanval gaat, hoewel dit door de media wel zo bericht werd. De directeur bevestigde wel dat de systemen gehackt werden, maar wil niet bevestigen dat ze in de greep worden gehouden door hackers. “In tegenstelling tot wat buitenstaanders beweren, worden Compal niet gechanteerd door hackers”, aldus Lu.

De aanval zou bovendien ook alleen het interne netwerk van zijn bedrijf getroffen hebben, waardoor de productielijn niet verstoord is geraakt door de aanval. Alle systemen zouden ook wel snel moeten hersteld zijn van wat niet meer dan een ‘abnormaliteit’ was.

Tweed grootste fabrikant van computers

Het Taiwanese Compal Electronics is de tweede grootste fabrikant van computers, tablets en andere hardware zoals smartwatches en televisies ter wereld. Enkel de fabriek van Quanta Computer, een ander Taiwanees bedrijf, doet meer appraten van de band rollen. Het bedrijf brengt computers uit onder haar eigen merknaam, maar het verleent haar diensten vooral aan andere fabrikanten. Zo heeft Compal al op grote schaal computers gefabriceerd voor gerenommeerde merken zoals Apple, Lenovo, HP, Dell, Acer, Fujitsu en Toshiba.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business