Amazon

Techgigant Amazon wordt door de Europese Commissie aangeklaagd op verdenking van machtsmisbruik. Het bedrijf zou haar machtspositie inzetten om te concurreren met externe verkopers op het platform.

Advertentie

Een jaar lang heeft de Europese Commissie onderzoek gedaan naar de vermeende antitrustpraktijken van Amazon. De EC is tot de voorlopige conclusie gekomen dat Amazon haar macht misbruikt om beter te kunnen concurreren. Naast het aanbieden van eigen producten, dient Amazon ook als soort marktplaats voor externe verkopers.

Amazon verzamelt gegevens over deze externe verkopers en hun producten op het platform, waardoor het een oneerlijk voordeel heeft ten opzichte van de verkopers die haar platform gebruiken. Amazon kan op die manier een voorkeursbehandeling hanteren als het gaat om haar eigen producten.

Als Amazon daadwerkelijk schuldig wordt bevonden aan het schenden van de mededingingsregels die in Europa gelden, kan het concern een boete van maximaal tien procent van de jaaromzet worden opgelegd. Amazon behaalde vorige jaar een omzet van over de 280 miljard dollar. Voor 2020 is het op weg naar een nog hogere omzet. Waarschijnlijk zal het bij een eventuele straf dus gaan om tientallen miljarden dollars.

Eurocommissaris Margarethe Vestager vindt het belangrijk dat bedrijven met een marktmacht als Amazon de concurrentie niet verstoren. Eerlijke en onvervalste toegang tot online consumenten is volgens Vestager voor alle verkopers belangrijk. Vooral nu e-commerce sterk in opkomst is en Amazon daar een belangrijke rol in speelt.

Onderzoek na onderzoek

Na de voorlopige conclusie van het een, wordt alweer een ander onderzoek gestart wegens het vermeend voortrekken van externe verkopers die gebruik maken van Amazons distributiecentra. De externe verkopers kunnen naast het gebruiken van de website als verkoopkanaal er ook voor kiezen om de logistiek van Amazon te gebruiken.

Via de ‘Buy Box’ kunnen externe verkopers hun producten op een aantrekkelijkere manier aanbieden aan abonnees van Amazon Prime. Dit is een dienst waarmee consumenten onder meer ‘gratis’ bezorging krijgen. Verkopers die de Buy Box willen utiliseren, moeten ook gebruik maken van de logistiek van Amazon. Hierdoor wordt de macht door Amazon mogelijk opnieuw misbruikt. Zelf ontkent Amazon alle aantijgingen. Volgens de techgigant maakt het geen misbruik van haar machtspositie als het gaat om online winkelen.

Amazon is lang niet het enige bedrijf waar de EC haar pijlen op heeft gericht. De Europese Commissie werkt al langere tijd aan nieuwe wetgevingen om het machtsmisbruik en de oneerlijke concurrentie van techgiganten tegen te gaan. Het is volgens Vestager mogelijk dat bedrijven in de toekomst worden opgesplitst in Europa.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

China wil met antitrustwet oneerlijke concurrentie tijdens Singles’ Day tegengaan

China wil actie ondernemen tegen de antitrustpraktijken van Chinese webwinkels in de aanloop naar het belangrijkste winkelevenement dat op 11 november plaatsvindt in het land: Singles' Day.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here