Nieuws

‘Europa heeft macht en middelen om techgiganten op te splitsen’

Europese Commissie
De Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging en Digitale samenleving) denkt dat het opsplitsen van techreuzen mogelijk is in Europa.

De Eurocommissaris acht dat Europa de macht en middelen heeft om de techgiganten op te splitsen (via RTL Nieuws). Techreuzen als Google, Facebook, Microsoft, Apple en Amazon zijn al langere tijd in het nieuws vanwege hun vermeende illegale machtspositie. De macht van de ‘Big Five’ is zó groot dat deze moet worden ingeperkt, vinden onder andere mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten.

Ook de Europese Unie moet strenger optreden tegen deze grootmachten, vindt de Eurocommissaris. Dit zou mogelijk zijn door middel van een opsplitsing, bijvoorbeeld door WhatsApp en Instagram te scheiden van Facebook. Voor Vestager is het ook niet geheel duidelijk hoe een dergelijke splitsing er in de praktijk uit zou zien. Zo’n aanpak leidt bovendien tot lange juridische processen.

Misbruik van machtspositie

De grote techbedrijven zijn niet blij met een eventuele opsplitsing. Facebook noemt een afsplitsing van Instagram en WhatsApp zelfs ‘vrijwel onmogelijk’, omdat het bedrijf veel geld heeft geïnvesteerd in de sociale mediakanalen en de onderlinge integratie ervan. De Big Five kregen de afgelopen jaren al verschillende miljardenhoge boetes opgelegd. Dit was onder meer voor het verspreiden van misleidende informatie, het omkopen van bedrijven en het misbruiken van hun machtspositie.

Vestager is dan ook bezig met het opstellen van criteria om een bedrijf als ‘dominant’ te definiëren, meldt Reuters. Door middel van de zogenoemde Digital Service Act moet Europa meer slagkracht krijgen tegen de techgiganten. Op 2 december zal zij haar voorstel bekendmaken. De Europese Commissie moet vervolgens onderhandelen met EU-landen en het Europese Parlement om tot een overeenstemming te komen over de wetgeving. Dit proces kan meer dan twee jaar in beslag nemen.

amazonappleeurocommissariseuropese commissiemicrosofttechgigant

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals