Nieuws

Facebook noemt afsplitsing Instagram en WhatsApp ‘vrijwel onmogelijk’

WhatsApp, Instagram, Facebook Homescreen
© iStock / Stockcam
Een gedwongen afsplitsing van Instagram en WhatsApp is volgens social mediagigant Facebook 'vrijwel onmogelijk'.

Facebook noemt de mogelijk gedwongen afsplitsing van Instagram en WhatsApp ‘vrijwel onmogelijk’. Het bedrijf stelt dat een dergelijke afsplitsing miljarden zou kosten. Bovendien zou het een negatief effect hebben op de veiligheid van gebruikers. Dit blijkt uit een document dat in handen is van The Wall Street Journal.

De Amerikaanse marktwaakhond FTC doet al langer dan een jaar onderzoek naar Facebook. De Federal Trade Commission vraagt zich af of Facebook zijn marktpositie als social mediagigant heeft misbruikt om concurrenten uit te schakelen. Een besluit is nog niet genomen, maar als blijkt dat de overnames niet eerlijk zijn verlopen, zou een gedwongen afsplitsing tot de mogelijke consequenties behoren.

Facebook stelt dat de FTC eerder toestemming heeft gegeven voor de overnames van Instagram (2012) en WhatsApp (2014). Om die reden is een gedwongen afsplitsing volgens de techgigant ‘in strijd met het gevestigde recht’. Bovendien heeft Facebook de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in (de integraties van) Instagram en WhatsApp.

Haalbaarheid

Een afsplitsing van deze social mediakanalen zou daarom niet alleen veel geld kosten, maar ook ‘vereisen dat er meerdere losstaande systemen worden beheerd’. Volgens Facebook zou dit de veiligheid van gebruikers in gevaar zou kunnen brengen. Dan hebben we het nog niet gehad over of het technisch gezien wel haalbaar is, gezien de manier waarop de platformen met elkaar geïntegreerd zijn.

Facebook is niet de enige gigant die door de FTC wordt onderzocht. De Amerikaanse mededingingsautoriteit doet ook onderzoek naar overnames door Google, Amazon en Apple. Dit om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Vorige week meldden we dat Facebook een nieuw Accounts Center test om de gegevens tussen Facebook, Instagram en Messenger te bundelen. De apps worden hierdoor nog onlosmakelijker aan elkaar verbonden. Of deze stap teniet wordt gedaan door de FTC zal in de toekomst moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business