Google hoofdkantoor

Google wordt vandaag naar verluidt aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het zou gaan om een van de belangrijkste mededingingszaken sinds jaren.

The New York Times en The Wall Street Journal melden dat de Californische techgigant wordt aangeklaagd wegens het hebben van een illegale monopoliepositie (via RTL Nieuws). Het zou volgens het Amerikaanse ministerie gaan om een machtspositie op het gebied van zoekmachines en het adverteren binnen zoekresultaten. Google staat namelijk bekend als de grootste zoekmachine en wordt ook gezien als het grootste online advertentiebedrijf.

‘De macht van de Big Five moet worden ingeperkt’

Er is al maandenlang onderzoek gedaan door federale en nationale mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten. Zij doen ook onderzoek naar andere giganten zoals Facebook. De Big Tech-bedrijven staan al jarenlang onder druk van de politiek, zowel links als rechts. Er wordt door progressieven beweerd dat de bedrijven de concurrentie hebben verstikt en de economische ongelijkheid hebben vergroot. Conservatieven stellen op hun beurt weer dat de internetreuzen vooringenomen zijn op het gebied van politiek.

Zowel de Republikeinen als de Democraten in de Verenigde Staten vinden dat de macht van de ‘Big Five’ (Google, Facebook, Microsoft, Apple en Amazon) te groot is geworden. Het Huis van Afgevaardigden besloot eerder deze maand dat er verregaande maatregelen benodigd zijn om de macht van deze technologiebedrijven in te perken. De uiteindelijke maatregelen – een opsplitsing wordt door de Democraten als optie genoemd, hoewel de Republikeinen daar niets voor voelen – zullen afhankelijk zijn van de winnaar van de presidentsverkiezingen in de VS volgende maand.


Volgt nieuwe technologische ontwikkelingen op de voet, maar houdt vooral van gekleurde lampjes. Spendeert haar tijd voornamelijk met een gamecontroller in de handen en zingt daarnaast alle liedjes van The Lion King luidkeels mee.