Facebook Messenger - 1

Facebook introduceert een nieuwe ‘verdwijnmodus’ voor haar chatapplicaties om berichten na verzending automatisch te laten verdwijnen.

Advertentie

Het was via Messenger al mogelijk om een timer voor berichten in te stellen zodat ze na verloop van tijd uit de chathistoriek verdwijnen. Als je een bericht verzendt via de ‘verdwijnmodus’ die Facebook gisterenavond heeft geïntroduceerd, gebeurt dat echter automatisch. De functionaliteit is ook uitgebreid naar de chatservice van zusterapp Instagram, al moeten gebruikers daarvoor wel de laatste versie van de app hebben waarmee ook kan gechat worden met Messenger-gebruikers.

De verdwijnmodus is nog niet uitgerold voor Europese gebruikers (dit zal ongetwijfeld wel spoedig volgen), maar via deze blogpost kan je toch al lezen hoe je de modus moet activeren. Dat doe je door eenvoudigweg naar boven te swipen. Elk bericht, GIFje of sticker die je vanuit die modus verzendt, verdwijnt automatisch nadat de ontvanger het bericht gelezen heeft en je de chat nadien verlaat. Facebook haalt het idee van verdwijnende content bij Snapchat, dat het idee populair heeft gemaakt bij een jonger publiek.

Afbeelding: Facebook

Bescherming tegen pesten

Facebook is zich er wel van bewust dat deze functie ook kan misbruikt worden om kwetsende berichten te sturen. Pestkoppen hebben natuurlijk niet liever dan dat het bewijs zichzelf vernietigt nadat hun beledigende boodschap is aangekomen. Facebook heeft daarom enkele mechanismen in de verdwijnmodus ingebouwd om gebruikers toch enigszins te beschermen. Zo kan je ook van verdwijnende berichten een screenshot nemen en de afzender rapporteren aan Facebook. Voor Facebook blijven die berichten tot een uur na rapportage zichtbaar is in de blogpost te lezen. Voor Instagram blijven ze tot zelfs 14 dagen na weergave onderdeel van het gebruikersrapport.

De verdwijnmodus is sinds gisteren beschikbaar op Messenger in de Verenigde Staten en ‘een handvol andere landen’ die door Facebook niet verder gespecifieerd worden. Op Instagram moeten Amerikaanse gebruikers er wel nog even op wachten. In Europa is de functie voorlopig op beide platformen nog niet beschikbaar. Ook in WhatsApp kan je een tijdslimiet instellen voor je berichten, en de chatapp is nu volop aan het experimenteren om die functionaliteit uit te breiden naar foto’s en video’s.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here