YouTube Partner Program

Door de dalende inkomsten van advertenties gaat YouTube op zoek naar nieuwe manieren om te adverteren. Niet-partners zijn hiervan de dupe.

Advertentie

YouTube gaat nu ook advertenties draaien op video’s van niet-partners, dat liet het videoplatform weten via Twitter en een update aan de gebruiksvoorwaarden. Als content creator zal je daar echter geen invloed op hebben. Meer nog, YouTube gaat ook geen deel van de inkomsten afstaan aan de eigenaar van het kanaal. 

Advertenties zijn een belangrijke bron van inkomsten voor YouTube (en moederbedrijf Google). In het derde kwartaal van dit jaar verdiende het videoplatform hier maar liefst 5 miljard dollar mee. Logisch dan ook dat het bedrijf probeert om het onderste uit de kan te halen. Vanaf nu zal YouTube dan ook kunnen beslissen (het gaat dus niet om alle video’s) om advertenties te spelen op eender welke video, partner or niet en zonder dat het daarvoor een vergoeding gaat betalen.  

YouTube-community is woedend

De YouTube-community is dan ook niet gediend met deze beslissing. De reacties op sociale media zoals Twitter en Reddit zijn uitsluitend negatief en verschillende content creators laten weten naar andere platformen te willen verhuizen. Al hebben concurrenten zoals streamingdienst Twitch dan weer hun eigen problemen met het verdienmodel voor creators. 

De aanpassing komt er nadat enkele jaren geleden de regels rond het partnerprogramma al aardig versterkt werden. Daarvoor was het immers zeer eenvoudig om video’s te monetariseren (voorzien van advertenties), maar vandaag heeft men 4.000 kijkuren en minstens 1.000 abonnees nodig voordat je een applicatie kan indienen voor het YouTube Partner Program. 

Binnenkort ook in België?

Momenteel zijn de wijzigingen beperkt tot YouTubers in de Verenigde Staten, maar er wordt verwacht dat de nieuwe gebruiksvoorwaarden in 2021 ook naar de rest van de kanalen zullen uitrollen. YouTube zegt de zaak verder op te volgen, maar voorlopig kunnen Amerikaanse content creators van alle formaten dus advertenties verwachten waar ze geen controle over hebben of inkomsten uit halen. 

Op zoek naar een alternatief? Dit zijn onze suggesties voor een technologiepodcast.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

YouTube test nieuw menu voor beeldkwaliteit

Het lijkt erop dat Google binnenkort een nieuw menu voor de instellingen van videobeeldkwaliteit zal uitbrengen. Vereenvoudigd naar vier opties in YouTube.

YouTube-update verbetert kijkervaring in app

In een recente update voor iOS en Android heeft YouTube een aantal handige nieuwe functies toegevoegd. De kleine aanpassingen zorgen voor een betere kijkervaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here