Nieuws

TechPoll: Google Foto’s is populairste opslagdienst voor foto’s

Maar zal dat ook blijven als Google stopt met het gratis aanbieden van onbeperkte opslag? De concurrentie heeft nog een grote inhaalbeweging te maken.

Er ontstond heel wat ophef toen Google Foto’s bekend maakte dat het vanaf 1 juni 2021 geen onbeperkte opslag meer zal aanbieden aan gratis gebruikers. Google hoopt daarmee die gebruikers aan te sporen een betalend abonnement te nemen. Maar gaat Google haar gebruikers daarmee niet naar de concurrentie drijven? Die vraag kunnen we nu nog niet beantwoorden, maar via TechPoll peilde we wel wat de meest gebruikte cloudopslagdienst voor foto’s is. De poll werd door 614 lezers ingevuld.

De dominantie van Google was zeer duidelijk. 41% ofwel 252 respondenten maakt gebruik van de app van Google om foto’s in te bewaren. Uit de poll blijkt dat Google het zich wel kan permitteren om enkele gebruikers aan concurrenten te verliezen als die niet zouden willen betalen voor meer opslag. De grootste rivaal van Google bleek Microsoft te zijn, maar hun dienst OneDrive haalde niet meer dan 18% van de stemmen binnen. Voor Apple iCloud (11%), Dropbox (6%), Amazon Photos (2%) en Flickr (2%) lijkt Google al helemaal niet te zullen moeten vrezen.

Niet iedereen is fan van de cloud

Er is nog één opvallend resultaat dat we willen bespreken. Wie de optelsom heeft gemaakt van de alinea, weet dat we nog maar aan 80% van de stemmen zitten. Van welke clouddienst maakt de overige 20% (in totaal 122 respondenten) dan gebruik. Het antwoord is geen enkele. Deze groep respondenten moet namelijk niets weten van de cloud en kiest er voor om afbeeldingen te bewaren op een eigen lokaal back-up systeem. Over de clouddiensten wordt gezegd dat ze uitgebreider, toegankelijker en veiliger zijn dan lokale back-up systemen, maar nog niet iedereen is daarvan overtuigd.

Dat mensen er voor opteren om voor bepaalde toepassingen offline te blijven, is overigens helemaal niet zo uitzonderlijk. In de vorige TechPoll peilden we namelijk naar de favoriete muziekstreamingdienst van onze lezers, en ook toen antwoordde 17% een offline bibliotheek te verkiezen, enkel Spotify haalde een hoger aandeel van de stemmen.

Een visuele voorstelling van de resultaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business