Google, Nieuws

Google breidt opnieuw uit in Wallonië

google-datacenter
Volgens bronnen van De Tijd heeft Google plannen klaar voor een vijfde datacenter in Saint-Ghislain. Dat zou er in 2022 moeten staan.

Het verhaal van Google in Wallonië begon in 2005, toen het Amerikaanse bedrijf er een stuk grond kocht om er zijn eerste datacenter in Europa te plaatsen. Saint-Ghislain was een strategische keuze door de grote beschikbare oppervlakte en de nabijheid van het kanaal Nimy-Blaton. Het water uit het kanaal biedt de mogelijkheid om de grote hoeveelheid servers te kunnen afkoelen.

Deze methode was een primeur in 2009, toen het eerste datacenter een feit werd. Nadien werd het serverpark nog tot drie maal toe uitgebreid, in 2013, 2018 en 2019. Daarmee bestrijkt de internetreus nu zo’n 90 hectare aan Belgische grond.

Nieuwe plannen

De bouw van het vierde datacenter, dat vorig jaar werd aangekondigd, is nog niet volledig rond, of Google heeft al nieuwe plannen in België. Volgens informatie van de krant De Tijd zou de techreus nu een vierde keer uitbreiden in Saint-Ghislain, bij Bergen. De plannen zouden klaarliggen en de indeling en alle technische details zouden al zijn gevalideerd. De werken zouden dus over enkele weken al van start kunnen gaan.

Hoewel er vanuit Google België nog geen commentaar kwam op het gerucht, lijken de plannen niet uit de lucht gegrepen. We maken met zijn allen steeds meer gebruik van mobiele apps en doen beroep op clouddiensten voor de opslag van onze bestanden, zoals bijvoorbeeld het populaire Google Foto’s. En daar is heel wat power voor nodig.

2 miljard euro

Met deze uitbreiding zou Google nog eens 400 à 600 miljoen euro investeren in het datapark. Na de installatie van een zonnepanelenpark ter waarde van drie miljoen euro twee jaar geleden en de bouw van het vierde datacenter, dat binnenkort in gebruik zou kunnen genomen worden en om en bij de 600 miljoen euro kostte, komt dat op een totale investering van 2 miljard euro. Toch zorgt deze aanzienlijke som maar voor een beperkt aantal jobs volgens De Tijd. De datacenters zouden onderhouden worden door 350 ingenieurs en onderhoudstechnici.

Naast België bezit Google in Europa nog datacenterparken in Nederland, Ierland, Denemarken en Finland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business