Het Amerikaanse nieuwskanaal OANN verspreidde eerder deze week een video waarin het een valse remedie voor COVID-19 promoot. YouTube blokkeerde het kanaal.

Advertentie

Het Amerikaanse One America News Network (OANN) staat vooral bekend als het favoriete nieuwskanaal van Donald Trump. Gisteren maakte een woordvoerder van YouTube bekend aan Axios dat het rechtse, ultraconservatieve nieuwskanaal over de schreef ging met een video. Daarin promoot OANN een valse remedie voor COVID-19. Het videoplatform legde het kanaal sancties op.

Sinds de start van de wereldwijde uitbraak van COVID-19 zet YouTube zich in om kijkers op het platform zo goed mogelijk te informeren en nepnieuws tegen te gaan. Eén van de regels die het daarvoor opstelde is dat gebruikers niet mogen stellen dat er een gegarandeerde remedie is tegen de ziekte. YouTube beoordeelde dat OANN al meerdere malen die regel had overtreden en schorste het account van het netwerk.

Eén week

Dat houdt in dat het nieuwskanaal minstens een week lang geen video’s kan uploaden. Daarnaast verliest het ook de mogelijkheid om geld te verdienen aan deze video’s via het YouTube Partner Program. Indien ze deze rechten opnieuw willen verkrijgen kunnen ze na de sanctie een nieuwe aanvraag indienen. De video in kwestie werd ondertussen offline gehaald.

Strike one

Het is niet de eerste misstap van OANN. Het kanaal riep enkele dagen na de presidentsverkiezingen Donald Trump uit als winnaar en beschuldigde de democraten van verkiezingsfraude. Ook aan de verspreiding van valse theorieën met betrekking tot COVID-19 droeg het al duchtig bij. YouTube werd dan ook al meerdere malen bekritiseerd dat het niet optreedt tegen de wanpraktijken van OANN. Anders dan Twitter of Facebook hanteert het een mildere handhaving van regels rond fake news.

Het videoplatform van Google hanteert een beleid waarbij een account dat tot driemaal toe over de schreef gaat, definitief verwijderd wordt. Het zal dan ook geen waarschuwingen meer geven aan OANN, enkel bijkomende sancties en uiteindelijk de opdoeking van het account.

YouTube benadrukt dat het een platform wil bieden aan toonaangevende nieuwsbronnen, maar dat One America News Network daar niet toe behoort.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here