Nieuws

Chrome OS 87: wat is er nieuw?

asus chromebook
Chrome OS 87 komt met een hele hoop nieuwigheden voor Chromebooks, zoals Tab Search, nieuwe wallpapers en de mogelijkheid om het batterijniveau van bluetoothapparaten te raadplegen.

Vorige maand maakte Google al bekend dat we een nieuwe versie van Chrome OS konden verwachten, die ‘de grootste snelheidswinst in jaren’ zou maken. De uitrol van Chrome OS 87, de laatste voor dit jaar, begon donderdag en zal geleidelijk aan beschikbaar worden voor Chromebooks. Wie de update uitvoert kan zich verwachten aan enkele nieuwigheden.

Tab Search

De eerste nieuwe functie kwamen we ook vorige maand al te weten, tab search, de mogelijkheid om gemakkelijk te zoeken naar een tabblad. Handig dus voor de chaoot met een dertigtal open vensters waarbij het overzicht al snel verloren gaat. Aan de hand van een rond icoontje voor het dropdown-menu in de rechterbovenhoek kan een lijst van alle open tabbladen getoond worden. Deze lijst geeft het icoon, naam van de pagina, het domein en een sluitknop voor elke pagina weer. Deze lijst kan ook weergegeven worden door middel van het toetsenbordcommando Ctrl+Shift+A. Tab Search wordt eerst uitgerold in Chrome OS 87 en zal later, in Chrome OS 88, ook beschikbaar zijn voor de desktopversie van Chrome op Windows of Mac.

Tab Search in Chrome OS 87

Bluetooth-toebehoren

Daarnaast zullen ook gebruikers van een bluetooth headset of oortjes tevreden gesteld worden. In Chrome OS 87 is het namelijk mogelijk om gemakkelijk het batterijniveau van je verbonden bluetoothapparaten te raadplegen. Dat doe je via Settings of Quick Settings. Deze functie was al bijna anderhalf jaar in ontwikkeling en zal nu eindelijk beschikbaar zijn na de nieuwste update.

Het batterijniveau van verbonden Bluetoothapparaten in Chrome OS 87

Wallpapers

Gebruikers van een Chromebook zullen ook een grotere keuze hebben uit wallpapers. Vier verschillende artiesten ontwierpen elk een set aan illustraties, speciaal voor Chromebooks. Dat resulteerde in een totaal aan 36 nieuwe opties om je achtergrond mee op te fleuren. Eén van die artiesten is de Nederlandse Rick Berkelmans. Hij maakte gebruik van de applicatie Chrome Canvas om met zijn Chromebook achtergronden speciaal voor Chromebooks te maken.

Andere verbeteringen

Verder zal de Alt+Tab-functie gebruiksvriendelijk gemaakt worden, door zijn verhoogde interactiviteit. Met het commando Alt+Tab kunnen gebruikers eenvoudig navigeren tussen verschillende applicaties. In Chrome OS 87 zou de navigatie tussen recent geopende applicaties met behulp van muis, touchscreen, pijlen styluspen nog beter moeten verlopen.

Ook interessant voor meertalige gebruikers: Google hield grote kuis in het talenmenu en maakte het gemakkelijker om een andere taal in te stellen. Er werden ook enkele nieuwe instellingen toegevoegd. Zo heb je nu de optie om suggesties voor vertalingen niet meer te tonen en kan je weergavevoorkeuren kiezen voor webinhoud die in meerdere talen wordt aangeboden.

Meer en meer Chromebooks krijgen met de nieuwste update ook de mogelijkheid om handgeschreven notities te nemen, waarna deze aan de hand van machine learning automatisch omgezet worden in getypte tekst. Het toetsenbord zou nu ook verschillende types handschrift moeten herkennen, alvast in het Engels, zoals cursief schrift.

Chrome OS 87 wordt momenteel uitgerold en zou weldra op alle Chromebooks beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business