Nieuws

Qualcomm belooft in de toekomst tot 4 jaar beveiligingsupdates

Qualcomm
Toekomstige Android-smartphones zouden, dankzij een samenwerking tussen Google en Qualcomm, een extra jaar beveiligingsupdates kunnen krijgen.

Wie vandaag een nieuwe smartphone of tablet koopt kan doorgaans rekenen op beveiligingsupdates voor de komende drie jaren. Of toch wie een nieuw model koopt. Van die drie jaren kan al snel wat minder overblijven voor wie opteert voor een refurbished toestel of een model uit een vorige generatie smartphones.

Project Treble

In 2017 startte Google daarom al met Project Treble, dat de systeemarchitectuur van Android meer modulair maakte. Daardoor kon de tijd die fabrikanten nodig hadden om hun telefoons te updaten met de laatste versie van het mobiele besturingssysteem, verminderd worden.

Google en Qualcomm, producent van Snapdragon chips,  gaan nu samenwerken om Project Treble te verfijnen. Door de tijd en middelen die fabrikanten moeten investeren om hun telefoons bij te werken met de nieuwste software van Google verder te verminderen, kunnen ze de levensduur van de toestellen verlengen.

Snapdragon 888

Toestellen met Snapdragon die Project Treble ondersteunen, zullen in de toekomst dus tot maximaal vier belangrijke Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingspatches kunnen krijgen. Dat betekent concreet dat smartphones met Qualcomms Snapdragon 888, de toekomstige high-end smartphones zoals de OnePlus 9ç, ondersteuning zullen krijgen voor Android 11, 12, 13 en 14. Volgens Qualcomm is het ook de bedoeling dat chips van een lager niveau uiteindelijk ook deze ondersteuning zullen bieden.

Hoewel Qualcomm de belangrijkste producent is van smartphonechips, voorzien zij niet alle smartphones van hun processoren. Voornamelijk smartphones uit een lagere prijsklasse hebben vaker chips van een andere fabrikant. Bovendien gaat het niet om een verplichting die Google oplegt aan fabrikanten van smartphones. Qualcomm en Google bieden enkel de mogelijkheid voor langere ondersteuning. Of die er ook effectief komt zal afhangen van de fabrikanten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business