Nieuws

Google stopt met smarthomeplatform Android Things

Vanaf 2021 worden geen nieuwe projecten voor Android Things meer aanvaard. Begin 2022 worden alle projecten verwijderd, meldt Google.

Nog een toevoeging aan het lijstje van ‘dingen die er binnenkort mee ophouden te bestaan’: Android Things. Google maakt via een FAQ-pagina op het ontwikkelaarsplatform van Android bekende dat het Android Things zal stopzetten voor niet-commerciële doeleinden.

Android Things

Android Things is een Internet-of-Things platform met een aangepaste versie van het besturingssysteem voor smartphones. Het werd in 2015 opgericht onder de naam ‘Brillo’ en een jaar later omgedoopt tot ‘Android Things’. Door Android als basis te gebruiken wilde de technologiereus het gemakkelijker maken voor ontwikkelaars om aan de slag te gaan met het besturingssysteem voor IoT-apparaten.

Niet succesvol

Toch kwam het nooit echt van de grond. In 2019 zwakte Google het project al af en heroriënteerde het Android Things om specifiek tegemoet te komen aan de ontwikkeling van slimme luidsprekers en slimme schermen. Bovendien maakten ze zelf nooit gebruik van Android Things. Hun eigen smart home producten zoals beeldschermen en luidsprekers gebruiken in plaats daarvan een aangepaste versie van het Google Cast-platform.

Geen nieuwe projecten in 2021

Binnenkort komt er dus een einde aan het IoT-besturingssysteem. Al sinds augustus 2019 gaf Google al geen beveiligingsupdates meer voor Systems-on-Modules van ontwikkelaars. Vanaf 5 januari 2021 zal de Android Things-console, waarmee ontwikkelaars updates naar hun apparaten kunnen sturen, geen nieuwe projecten voor niet-commerciële doeleinden meer aanvaarden. Ontwikkelaars die dan nog gebruik maken van het systeem hebben nog tot een jaar de tijd om over te schakelen op een andere oplossing.

Stopzetting in 2022

Op 5 januari 2022 zal Android Things volledig stopgezet worden en worden alle projecten en data verwijderd. Ook ondersteuning voor nieuwe hardware zal er niet meer komen, enkel de Raspberry Pi 3B en de NXP i.MX7D zullen dus nog ondersteund worden. De Android Things Console zou nog bugfixes en prestatieverbeteringen kunnen krijgen voor een beperkte periode, aldus Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business