NASA Space Launch System
Flight Of Big Carrier Rocket Above The Clouds. 3D Illustration.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een oefening met een nieuwe maanraket moeten onderbreken. Zaterdagochtend 16 januari werden voor het eerst alle vier de motoren van het Space Launch System (SLS) tegelijkertijd geactiveerd, een zogenaamde 'hot fire’.

Advertentie

De test met de meertrapsraket had 8 minuten lang moeten duren, maar door een storing met een sensor hielden de motoren het na amper een minuut al voor bekeken. Naar verluidt strooide een sensorfout roet in het eten. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. De motoren zelf zijn alvast beproefde technologie: ze werden voor het eerst gebruikt bij de Space Shuttle. Leuk detail: de 65 meter hoge raket was bevestigd aan een groot gebouw dat in de jaren 60 gebouwd werd om de eerste maanraketten te testen. 

Space Launch System uitvoerig getest 

De oefening van het voorbije weekend is al de achtste met de meertrapsraket. De brandstoftank werd in 2019 aan extreem hoge druk onderworpen, met succes. Ook de zijboosters van de raket hebben al een test achter de rug, eind 2020. Het SLS moet vanaf 2024 weer astronauten naar de maan te brengen. Budgetvriendelijk is het project alvast niet. Het kostte de Amerikaanse overheid tot nu toe 8,75 miljard dollar, ruim anderhalf miljard meer dan het vooropgestelde budget (7,2 miljard).  

De ‘hot fire’-test stond jaren geleden al gepland, met in 2017 de eigenlijke maanvlucht. De eerste reis maar de maan zou in november 2021 moeten plaatsvinden. De SLS-raket gaat ook de astronautencapsule Orion vervoeren, in wat de Artemis I-missie wordt. Tijdens die eerste missie zal de capsule nog niet bemand zijn. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here