Edge AI MIT Robomorphic Computing
Industrial technology concept. Communication network. INDUSTRY 4.0. Factory automation.

Onderzoekers van het MIT willen robots sneller laten bewegen. Het verschil tussen de mechanische snelheid en de rekenkracht van hedendaagse chips zorgt voor tragere handelingen.


De onderzoekers beroepen zich op zogenaamd ‘robomorphic computing’ om een speciale chip te ontwikkelen die voor hardwareversnelling kan zorgen. Dat zou de reactietijd van machines aanzienlijk de hoogte in jagen.  

Lokale rekenkracht 

Op maat gemaakte, ingebouwde chips zijn niet nieuw. Wie een recente iPhone bezit, heeft zo’n chip op zak. Dedicated chips en Edge AI worden almaar belangrijker voor bedrijven. Tegenwoordig is het veel interessanter om toestellen lokaal meer rekenkracht te geven, dan de data van en naar grote datacenters te laten sturen. De methode heeft het potentieel om de productiesnelheid in fabrieken aanzienlijk te verhogen. Daarnaast zou het voor personeel ook efficiënter zijn om samen te werken met snellere robots. 

Het team van dr. Neuman aan het MIT gebruikt een ‘Field-Programmable Gate Array’ (FPGA), een chip die het midden houdt tussen een volledig op maat gemaakte chip en een standaard CPU. Deze hybridechip presteerde opmerkelijke beter dan een klassieke CPU zou kunnen. Neumans team werkt verder aan een volledige custom chip die de uitvoeringssnelheid van robots een nog grotere boost zal geven.