Google verwijdert negatieve reviews van Robinhood.

De Google Play Store heeft ongeveer 100.000 slechte reviews van de belegginsapplicatie Robin Hood verwijderd, in een poging om review-bombing tegen te gaan.

Advertentie

Dat meldt 9to5Google in een bericht. Robinhood, een applicatie waarmee doorsnee consumenten toegang hebben tot de beurs, werd door misnoegde gebruikers geviseerd nadat ze donderdag 28 januari besloot om het verhandelen van de populaire GME-aandelen aan banden te leggen. Gebruikers reageerden daarop met het wereldwijd review-bomben van de app in de Google Play Store, waarna Google in actie schoot.

Review-bomben, oftewel het achterlaten van negatieve reviews om bewust de rating van een applicatie of programma naar beneden te halen, is een tactiek die vaak gebruikt wordt om bedrijven in een slecht daglicht te stellen. Gebruikers wisten op deze manier de beoordeling van de beleggingsapp van vier sterren te herleiden tot slechts 1. Dat druist echter in tegen het beleid van Google. De zoekgigant reageerde meteen op de review-bombs door de ongeveer 100.000 recente negatieve beoordelingen actief te verwijderen.

Ramkoers

De aanzet voor de onvrede bij veel gebruikers van de applicatie en het daaropvolgende review-bomben is de gekte die momenteel heerst rond de aandelen van het Amerikaanse bedrijf GameStop. Nadat leden van r/wallstreetbets, een onderdeel van het bekende sociale platform Reddit, een onnatuurlijke daling in de aandelenkoers van het teruglopende GameStop opmerkten, reageerden zij door de aandelen in grote hoeveelheden op te kopen via het platform van Robinhood. Hiermee zetten ze de hefboomfondsen, die het aandeel kunstmatig naar beneden trokken met een tactiek genaamd ‘shorten’, een hak.

Bij ‘shorten’ lenen investeerders aandelen om ze te verkopen, en daarna binnen een afgesproken tijdsspanne terug te kopen, hopelijk tegen een lager tarief, en ze opnieuw aan de eigenaar te geven. Hiermee kunnen ze winst maken, zeker bij bedrijven die het niet zo goed doen, maar dat is niet steeds het geval, zoals hier blijkt. Als de waarde van het aandeel stijgt, moeten ze alsnog de aandelen terugkopen en de meerprijs zelf ophoesten.

Gehaaid

Het aandeel steeg terug in waarde en de kopers wisten hiermee mooie winsten te maken, terwijl de hefboomfondsen gigantische verliezen leden. De extra aandacht die de zaak inmiddels had verkregen, zorgde voor een te grote vraag, waardoor Robinhood besloot om het verhandelen van de aandelen van GameStop een tijdelijke halt toe te roepen. Deze stopzetting zorgde voor de nodige commotie, waarna gebruikers van de app online opriepen om de reviews naar beneden te halen.

Naast de aandelen van GameStop zijn ook die van AMC, Blackberry, Bed Bath and Beyond en Nokia geviseerd geraakt. De zaak heeft inmiddels de aandacht van het Amerikaanse Congres getrokken, dat reeds hoorzittingen rond de kwestie heeft geëist.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.