Nieuws

Telenet en Base ondersteunen nu ook RCS op Android

RCS Telenet Base
Vanaf nu ondersteunen Telenet en BASE, Rich Communication Services (RCS), zeg maar de opvolger van de sms en mms voor Android.

Ze doen dit via de Google Message app. De manier waarop we berichten versturen, is door de doorbraak van de smartphone en door apps als Facebook Messenger en WhatsApp immers sterk veranderd.

Platte tekst heeft afgedaan: we sturen meer foto’s, praten met meerdere mensen tegelijk, delen onze locatie of leuken onze gesprekken op met GIF’s en video’s. De grote troef van RCS tegenover andere apps? Ook al heeft de ontvanger RCS niet geactiveerd, hij zal altijd iets ontvangen via een tekstbericht. 

RCS, opvolger van sms

“Merry Christmas”: het was software-ontwikkelaar Neil Papworth die intussen bijna 28 jaar geleden de allereerste sms naar Vodafone-directeur Richard Jarvis stuurde. Sindsdien groeide de sms uit tot een populair communicatiemiddel. Maar sinds de smartphone in 2014 in ons land de gsm van de troon stootte, lijkt de sms wat over zijn hoogtepunt heen.

Uit de laatste cijfers van de Digimeter bleek dat in 2019 de sms (45%) nog nipt iets populairder was dan apps als WhatsApp (44%) of Facebook Messenger (39%) als communicatiemiddel. Tijdens de lockdowns was er echter massaal nood aan het delen van foto’s, filmpjes en videogesprekken. Daardoor kreeg het gebruik van sms nog een stevige knauw.

Hoe werkt het?


RCS of Rich Communication Services wordt beschouwd als de opvolger van de klassieke sms en de mms. De technologiestandaard is een volwaardige concurrent voor apps als WhatsApp en Facebook Messenger. Zo werkt RCS ook via mobiel internet of WiFi en kan je er ook multimedia (foto, video, GIF’s, emoji’s) mee verzenden, leesbevestigingen ontvangen, groepschats starten en zien wanneer de andere aan het typen is. 

RCS Telenet Base

RCS is relevant voor gebruikers die een toestel hebben dat op Googles besturingssysteem Android draait en die tot nog toe enkel een standaard berichtenapp hadden. iPhone-gebruikers konden immers al rekenen op iMessage. 

Wat heb je nodig?

Klanten op het Telenet en BASE-netwerk kunnen RCS gebruiken via de Google Message app. Deze is doorgaans geïnstalleerd als standaard berichten-app op Android-smartphones (minimum Android 5.x). Samsung-gebruikers moeten de app eerst nog even downloaden in de Play Store. Je toestel moet verbonden zijn via WiFi of mobiele data.

RCS-berichten worden immers verrekend via je dataverbruik en niet langer als sms. De RCS-dienst moet je activeren alvorens je berichten via deze nieuwe manier kan versturen. Dit kan via de instellingen in de Google berichten-app, waar je de ‘chatfunctie’ kan in- of uitschakelen. De Google Message app zal naar zijn gebruikers een melding sturen van zodra deze functie beschikbaar is. Dit zou gebeuren naar alle Telenet-en BASE-klanten tussen 1 en 15 februari 2021.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business