Nieuws

Google betaalt 2,59 miljoen dollar na beschuldiging van discriminatie

Google discriminatie vergoeding
Seattle, USA - Aug 19, 2019: The new Google building in the south lake union area at twilight.
In de VS heeft Google een minnelijke schikking getroffen voor 2,59 miljoen dollar na beschuldigingen van discriminatie.

Google bereikte daarover een akkoord met het Amerikaanse Departement voor Arbeid. Meer dan 5.500 ex-werknemers en voormalige sollicitanten hadden een klacht ingediend rond discriminatie bij het betalen van compensaties en de aanwervingsprocedure.  

Zakgeld voor de zoekreus 

De zoekreus is ook bereid om een jaarlijks budget van 250.000 dollar (207.000 euro) opzij te zetten. Daarmee kan Google mogelijke aanpassingen doen voor gelijke verloning en dat vijf jaar lang. In totaal is Google zo 3,8 miljoen dollar armer. Nu ja, ook dat is relatief natuurlijk. Googles moederbedrijf Alphabet heeft een marktwaarde van maar liefst 1,28 triljoen (!) dollar. 

De schikking komt er nadat het Arbeidsdepartement bij controles kon vaststellen dat vrouwelijke software-ingenieurs in Seattle, Kirkland en Mountain View minder betaald kregen dan hun mannelijke collega’s. Daarnaast was er een opvallend verschil in het aanwervingspercentage. Voornamelijk vrouwelijke en Aziatische kandidaat-ingenieurs werden benadeeld. De vaststellingen gebeurden tussen september 2014 en augustus 2017. 

Fair beleid 

Als onderdeel van de schikking ging Google akkoord met de uitbetaling van 1,35 miljoen dollar in achterstallige lonen en interesten aan vrouwelijke software-ingenieurs (572,50 dollar per werkneemster). 1,25 miljoen dollar gaat naar vrouwelijke en Aziatische sollicitanten die niet aangeworven werden (414 dollar elk).  

“We geloven dat iedereen betaald moet worden naar het geleverde werk en niet op basis van wie ze zijn. We doen ons uiterste best om onze aanwervingsprocedures zo fair en onbevooroordeeld mogelijk te maken”, aldus een woordvoerder van Google.

“Het Departement voor Arbeid erkent Googles bereidheid om deze discussies aan te gaan en snel een oplossing te vinden”, aldus Jane Suhr van de federale dienst die de contracten bij bedrijven controleert. “De techindustrie is een van de grootste en sterkst groeiende werkgevers in de regio. Los van hoe complex het personeelsbestand ook is, blijven we de wetten op gelijke kansen nauwgezet toepassen”, luidde het in de motivatie. 

Lees ook: Verwijdert Google haar zoekmachine in Australië?  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business