Nieuws

SpaceX wil eerste commerciële vlucht tegen eind 2021

SpaceX Crew Dragon Commerciële ruimtevlucht
USA spacecraft on earth orbit. 3d illustration of cargo spaceship. Space business concept background
SpaceX heeft aangekondigd dat het zijn eerste commerciële vlucht (met alleen maar burgers aan boord) nog dit jaar wil lanceren.

Jared Isaacman, de CEO van Shift4 Payments, had zich al snel verzekerd van een ticket in de Crew Dragon-capsule. Hij mag samen met het St. Jude Children’s Research Hospital drie crewleden kiezen die SpaceX op zijn kosten met een Falcon 9-raket de ruimte in zal schieten.  

Het tweede van de vier zitjes in de Dragon-capsule worden ingevuld door een eerstelijnsmedewerker van het ziekenhuis. Een derde wordt vrijgehouden voor een sponsor van St. Jude na een onlinewedstrijd. En de gegeerde laatste plek is voor een grote klant bij het Shift4 Payments-betalingsplatform van Isaacman. Hoeveel de reis Isaacman in totaal zal kosten, is niet duidelijk. 

Gulle gever wordt piloot 

De zakenman investeerde 100 miljoen dollar in het St. Jude Children’s Research Hospital in het kader van de Inspiration4-campagne. Via dat programma wil Isaacman nog eens minstens 100 miljoen dollar aan giften verzamelen.  

Hij is zelf ook piloot. In het verleden stond de zakenman aan het hoofd van een zelf opgerichte private luchtvaartmaatschappij die hij later verkocht aan een toeleveringsbedrijf voor Defensie. Isaacman zal aan boord van de ruimtecapsule als commandant fungeren, hoewel het ruimtetuig eigenlijk volledig automatisch vliegt.  

Ruimtetrip van enkele dagen 

De vier deelnemers aan de vlucht krijgen vooraf training in orbitale mechanica en het manoeuvreren in gewichtsloze toestand. Ze zullen ongeveer elke 90 minuten een baan rond de planeet voltooien. De Dragon-capsule zal volgens SpaceX-baas Elon Musk enkele dagen in de ruimte blijven. De terugkeer wordt een landing in de Atlantische Oceaan, waar SpaceX-crew de capsule zal ophalen.  

Musk liet weten dat SpaceX de capsule ter beschikking stelt die momenteel nog aangemeerd ligt bij het internationaal ruimtestation ISS. De NASA zou al zijn toestemming verleend hebben voor de lancering. Die is voorzien in het Kennedy Space Center in Florida. Een planning voor het vertrek is nog niet bekendgemaakt. 

Lees ook: SpaceX en NASA lanceren eerste operationele vlucht

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business