Nieuws

JingOS Linux-distro concurreert met iPadOS

JingOS iPadOS
iPadOS heeft er een nieuwe concurrent bij in Linuxland. JingOS nam iPadOS als voorbeeld en bracht een eigen Linux-distributie uit.

Chinese ontwikkelaars hebben een nieuwe Linux-distributie gelanceerd die heel erg hard op iPadOS lijkt. De ontwikkelaars gebruiken iPadOS ook als voorbeeld, geven ze zelf toe op hun website. Het nieuwe OS heeft de naam JingOS gekregen en is sinds deze week officieel beschikbaar voor de Microsoft Surface Pro 6 en Huawei Matebook 14. JingOS werd gebouwd op basis van Ubuntu en kan ook gemakkelijk desktopapplicaties draaien.

JingOS = iPadOS

Inderdaad. De makers achter JingOS hebben Apples iPadOS gebruikt als inspiratiebron. Het gaat zelfs verder dan dat. JingOS is volledig gebaseerd op het bestaande UX van iPadOS. Menu’s, gebaren, kleuren, effectjes en ga zo maar door. Zelfs de iconen en bestandsbeheerder hebben absurd veel weg van iPadOS. Het notificatie- en control center werd bijna letterlijk overgenomen maar dan met een eigen jas aan.

De nieuwe Ubuntu-fork kan, zoals gezegd, ook desktopapplicaties draaien. Je krijgt standaard een bestandsbeheerder, KDE-appstore, terminal en Chromium mee. Het OS is volledig klaar voor touchscreens en kan momenteel al gebruikt worden op de bestaande Huwai Matebook 14 of Microsoft Surface Pro 6. Op die laatste kan je wel nog geen gebruik maken van de camera, maar er wordt aan een oplossing gewerkt.

Je merkt meteen dat bijna alle elementen zijn overgenomen uit iPadOS.

Beschikbaarheid

Je kan JingOS downloaden vanop hun officiële website. Daar lezen we ook dat de laatste 0.6-versie gemaakt is voor toestellen met een x86-64-processor. Volgens de ontwikkelaars zijn er al meerdere toestellen die de Linux-distributie kunnen draaien, maar het team heeft het OS voornamelijk op voorgaande twee modellen uitgetest.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business