Nieuws

Europol klist hackers die voor 100 miljoen aan cryptomunten stalen

Cryptomunten diefstal SIM swapping
In het Verenigde Koninkrijk heeft Europol acht mannen gearresteerd die meer dan 100 miljoen dollar in cryptomunten hadden gestolen.

De jonge verdachten, allemaal tussen de 18 en 26 jaar oud, maken deel uit van een grotere bende die al tegen de lamp liep in België en Malta. Ze hadden het gemunt op accounts van Amerikaanse beroemdheden en hun familieleden.  

Voor hun diefstallen maakten ze gebruik van ‘SIM-swapping’. Daarbij krijgen ze de controle over iemands telefoonnummer door de SIM-kaart te deactiveren en het nummer over te hevelen naar een andere SIM-kaart. Bij die praktijk roepen de criminelen vaak de hulp in van een werknemer van een telecombedrijf. Ook via phishing kunnen ze nodige gegevens losweken. 

Gigantische buit aan cryptomunten 

Vervolgens gebruikte de bende de telefoonnummers van hun slachtoffers om in te loggen op social media-accounts en andere toepassingen om de wachtwoorden te veranderen en dus ook die accounts te kapen. Daarbij kregen ze toegang tot crypto-portefeuilles waaruit ze voor meer dan 100 miljoen dollar gestolen hebben.  

SIM-swapping is aan een opmars bezig in Europa en de VS. Europol wil dan ook waarschuwen voor dit soort aanvallen. De internationale politiedienst vraagt dat gebruikers hun versie van iOS of Android altijd up-to-date houden. Daarnaast is tweestapsverificatie een belangrijke extra beveiliging. 

Volgens de Britse autoriteiten gebeurden de arrestaties in het kader van een groter onderzoek waaraan niet alleen Europol, maar ook het Britse National Crime Agency, de Amerikaanse Geheime Dienst, Homeland Security en de FBI deelnamen. De acht verdachten zullen wellicht aangeklaagd worden voor cybercriminaliteit, fraude en witwaspraktijken. Ze riskeren uitgeleverd te worden aan de VS. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business