Nieuws

LG stelt webOS smart-tv platform open voor andere fabrikanten

LG gaat via licenties kleinere televisiefabrikanten toestemming geven om gebruik te maken van haar besturingssysteem voor smart-tv’s webOS.

In een persbericht schrijft LG dat drie Aziatische elektronicafabrikanten (RCA, Ayoz en Konka) al hebben ingetekend om het webOS-platform naar hun eigen toestellen te kunnen brengen. De licenties zijn gebaseerd op LG’s webOS 5.0 en nog niet op de meest recente versie 6.0 die LG tijdens CES 2021 aankondigde. webOS 6.0 bevat een volledige make-over van het startscherm om gebruikers sneller toegang tot applicaties te geven. Die grote update rolt LG natuurlijk eerst uit naar zijn eigen toestellen.

LG geef wat meer tekst en uitleg bij hoe het licentiemodel precies in elkaar zit. Licentiehouders van webOS ontvangen het UX-ontwerp met een pool aan extra features, zoals voice-assistentie, kunstmatige intelligentie en connectiviteit. De fabrikanten kunnen hun klanten eveneens toegang bieden tot het volledige streamingplatform van LG en de Magic Motion-afstandsbediening zal ook worden meegeleverd om te navigeren door het menu. De opzet heeft wat weg met wat Amazon al jarenlang doet voor haar smart-tv OS Fire TV. Ook Roku heeft een gelijkaardig licentiemodel.

Televisiemarkt hervormen

LG heeft hoge verwachtingen van haar nieuwe concept. “Dit heeft het potentieel om de volledige televisie-industrie te hervormen en tegelijkertijd de marktpositie van LG te verstevigen”, klinkt het vanwege de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant. Dat laatste aspect is natuurlijk belangrijk voor LG. Door haar software wijder te verspreiden, krijgt het meer van de televisiemarkt en bijgevolg ook een groter deel van de advertentie-inkomsten in handen. Voor wat, hoort wat.

Ook als producent blijft LG zeer actief. Tijdens CES kondigde LG een hele nieuwe line-up OLED-tv’s aan, maar daar blijft het niet bij. Er zit eveneens een reeks ‘betaalbare’ 4K-OLED-televisies aan te komen. Al hebben die nog altijd wel een prijskaartje van 2000 euro of meer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business