Nieuws

Biden evalueert chipvoorraad voor onafhankelijkheid van China

Halfgeleider tekort chips auto industrie
Computer, Service Occupation, CPU, Control, Education
Amerikaans president Joe Biden wil minder afhankelijk worden van China voor computerchips. Hij vraagt een evaluatie van de Amerikaanse markt.

Volgens de LA Times heeft Biden gevraagd om de bevoorrading van halfgeleiders op de Amerikaanse markt te analyseren. Ook de productie en distributie van industriële batterijen en zeldzame grondstoffen (mineralen) moet onder de loep genomen worden, vindt de president. Hoewel het niet per se om een anti-China-beleid gaat, citeert de LA Times toch enkele politieke medewerkers die zeggen dat de VS “te afhankelijk zijn geworden” van het Aziatische land. 

Kloof dichten 

Volgens de officiële instanties gaat het niet zomaar om een oppervlakkig rapport van de regering-Biden. “Het is de bedoeling om een kloof te dichten en diverse en weerbare bevoorrading te creëren”, luidt het. Er volgt een grondige evaluatie die 100 dagen moet duren. Meerdere federale agentschappen moeten samen kwetsbaarheden van de logistieke organisatie in kaart brengen.  

In het ‘executive order’ van de president wordt ook gevraagd om een jaar lang onderzoek te doen naar de overkoepelende logistieke infrastructuur van heel het land. De analyse gaat dieper dan alleen maar het tekort aan halfgeleiders: de industriële basis van Defensie, de publieke gezondheid, ICT, de energiesector, industrieel transport en de bevoorradingstrajecten voor landbouw en voedsel.  

Noodlijdende autosector 

Veranderingen in het beleid zijn nodig voor onder meer de noodlijdende autosector. Daar voelen ze het tekort aan chips het hardst. Door de vinger op de wonde te leggen en met een structurele oplossing te komen, moeten Amerikaanse bedrijven meer ademruimte krijgen. Dat is erg belangrijk voor Bidens beleid: hij wil immers een boost geven aan de verkoop van elektrische wagens. Bovendien staat ook de leidinggevende positie van de VS op het spel. 

Structurele oplossing 

Toch is het simpelweg verbreken van alle Chinese banden geen structurele oplossing. Fabricage in China blijft erg voordelig omdat (zeldzame) grondstoffen en onderdelen er meteen voorhanden zijn voor de productie van onderdelen. Het kost bedrijven een veelvoud om alle benodigdheden te laten verschepen. Mogelijk slaagt Biden erin om het aantal Chinese links te verminderen, maar veel bedrijven hebben simpelweg weinig keuze.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business