Analyse, Nieuws

Analyse: koers Bitcoin maakt vrije val, wat nu? (update)

Na een maandenlange opmars kende Bitcoin een plotse terugval. Moeten investeerders zich zorgen maken?

Update 02/03: Het lijkt de weer goede kant uit te gaan met de koers. Gisteren sloot Bitcoin af met een stijging van 8%. Eén bitcoin is nu 48.861,48 dollar, ofwel 40.693,06 euro waard.


Origineel artikel 01/03: Al sinds november 2020 was de koers van Bitcoin met uitzondering van een korte dip eind januari aan een onafgebroken opmars bezig. Op het piekmoment stond de waarde van één bitcoin op 57.355,29 dollar (47.583,38 euro). Dat was het hoogste prijspunt dat een cryptomunt ooit kon bereiken.

Maar de voorbije week viel de bitcoin weer even van zijn voetstuk. De markt duwde op de rem waardoor het prijspeil bij het sluiten van de beurs vrijdagavond nog rond de 47.000 dollar stond (39.000 euro). Op een week tijd is dat een koersdaling van 20%. Voor een sterkere daling moeten we al teruggaan naar maart 2020, toen de bitcoin met een waarde van 5000 dollar niet echt aan het feest was. Wat is de oorzaak van die stijging, en moeten investeerders in cryptomunten zich zorgen maken voor een verder verval?

Hogere rentes

Er waren bepaalde indicaties dat een koersdaling er zat aan te komen. Het Grayscale Bitcoin Fonds, één van de grootste investeringsfondsen voor cryptomunten, deed grote verkopen. Daarnaast was er weer een tweet van Elon Musk over bitcoin. Een week geleden tweette hij dat de prijs van bitcoin naar zijn gevoel te hoog is. Als Musk iets zegt over bitcoin, blijft een reactie van de markt niet snel uit. Het kan een strategische zet zijn van investeerders om de koers weer even te doen dalen.

Heeft deze tweet de daling ingezet? Bron: Twitter

Er zijn ook ontwikkelingen in de beurs waar bitcoin-investeerders minder grip op hebben. Analisten vermoeden dat een opflakkering in de langetermijnrentes ook geen goede zaak is voor cryptomunten. Die doet namelijk de waarde van ‘fysieke’ munteenheden zoals de dollar stijgen, wat vaak haaks staat op de groei van digitale munten. Naast bitcoin lieten andere grote cryptomunten verliezen optekenen, en zelfs ‘risicovolle’ techbedrijven zoals Tesla deelde mee in de klappen. Het autobedrijf zag zijn waarde met 11% afnemen, wat Elon Musk de titel van rijkste man ter wereld kostte.

Stijging of daling?

Wat gaat de koers van bitcoin deze week doen? Het eerlijke antwoord is dat dat moeilijk te voorspellen is. De wereldbeurzen tonen zich sinds de coronapandemie ontzetten onvoorspelbaar, periodes van groei worden voortdurend afgewisseld met diepe dalen. De bitcoin heeft van onvoorspelbaarheid wel haar specialiteit gemaakt, en dat schrikt investeerders ook niet af.

Analisen leggen twee scenario’s op tafel voor hoe de koers deze week verder gaat evolueren. Een eerste scenario is dat de koers zich opnieuw herstelt naar een prijspeil van 50.000 dollar. Maar de koers zou evengoed verder kunnen zakken richting de 40.000 dollar of lager. Vandaag weten we mogelijk af welke richting het uitgaat. Bitcoin is de eerste uren van vandaag alvast goed begonnen. De koers kende een lichte stijging van 4,61% tot 48.278,44 dollar (40.123,70 euro).

Investeren of niet?

De meningen over Bitcoin en andere cryptomunten blijven zeer verdeeld, ook in de techsector. Elon Musk heeft al herhaaldelijk zijn interesse in bitcoin uitgesproken, terwijl Bill gates juist afraadt erin te investeren. We vroegen daarom aan onze lezers via een poll wat zij vinden van cryptomunten. Zoals we verwacht hadden, waren de resultaten zeer gefragmenteerd. Van een steekproef van 592 respondenten gaf 23% aan geïnvesteerd te hebben in cryptomunten. 29% antwoorde dat geen investering te vinden. 7% is er nog niet helemaal uit. In de afbeelding hieronder zie je de volledige resultaten:

Durf jij je aan een voorspelling wagen? Laat een reactie achter onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business