Nieuws

Nederlander die in Hasselt cassettenbandje uitvond overleden

Lou Ottens overleden cassettenbandje
A vintage looking tape player / recorder stereo sits on the counter of a 1970's - 1980's living room with wood paneling. A mans hand reaches down to insert a cassette into the machine. Horizontal image with copy space.
In het Nederlands-Brabantse Duizel is Lou Ottens (94) overleden. De Nederlander vond op de Hasseltse Philips-site het cassettebandje uit. 

De Telegraaf meldt het overlijden. Ottens en zijn team ontwikkelden in de jaren 60 de muziekcassette in de Belgische vestiging van het Eindhovense bedrijf. Het cassettebandje kwam in 1963 al op de markt en was een ongelofelijk succes. Het bracht populaire muziek op een compacte manier naar een groot publiek. Volgens een ruwe schatting zouden er wereldwijd meer dan 100 miljard verkocht zijn.  

De ingenieur had ook nooit de pretentie dat zijn uitvinding de wereld zou veroveren. De onhandige audiospoelen van bandopnemers zetten de technicus aan het denken. Dat moest toch ook veel gebruiksvriendelijker kunnen, meende hij. In combinatie met de opkomende Walkman ging de muziekcassette verschillende decennia mee, tot de opkomst van de cd, 20 jaar later. Ook daar had Ottens een hand in.   

“Spelende kleine jongens”  

Ottens was zich dan ook niet bewust van de impact die het cassettebandje op de economie gingen hebben. “We waren kleine jongens die leuk aan het spelen waren”, zei hij ooit in een interview. “We hadden niet het idee dat we met iets groots bezig waren. Het was voor ons een sport.” Hij bleef jaren later dan ook niet per se trots op zijn uitvinding. “Mijn fierheid is al lang versleten”, zei hij ooit aan NRC. “Op het moment zelf was het ook geen grote gebeurtenis. Je bleef voortdurend aan de gang omdat het werk nooit ophield. Je beseft dan niet echt wat er van gaat komen.” 

Op sociale media denken mensen volop terug aan vroeger. Zo was het een kunst om muziek van radiozenders op te nemen en daarbij het commentaar van de presentator zoveel mogelijk te omzeilen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business