universele vertaler

Facebook heeft een Amerikaanse rechter gevraagd om een klacht rond oneerlijke concurrentie te laten vallen, die het platform “nonsens” vindt.

Advertentie

In december hadden de Federal Trade Commission (FTC) en 45 partijen Facebook ervan beschuldigd de mededingingsregels (antitrust) te hebben geschonden. Facebook noemde de beschuldigingen van oneerlijke concurrentie “nonsens”. Mark Zuckerberg en co vragen daarom dat de rechter de aanklacht zou laten vallen.  

Met de rechtszaak vragen de partijen aan Facebook om het bedrijf op te breken in verschillende stukken. Het socialemediabedrijf laat in een mededeling weten dat de aanklagers “geen oog hebben voor de realiteit van de dynamische, erg competitieve high-techindustrie waarin Facebook actief is”. Facebook zegt dat de aanklagers hun claims over een monopolie of concurrentievervalsing niet hard kunnen maken. De FTC krijgt tot 7 april de tijd om te reageren. 

Te machtig?

In 2019 raakte bekend dat Facebook eigenaar is van de vier meest gedownloade apps van het decennium: Facebook, Messenger, WhatsApp en Instagram. Mark Zuckerberg en co namen Instagram in 2012 over voor 1 miljard dollar. In 2014 lijfde Facebook WhatsApp in voor 19 miljard dollar. De FTC bekritiseert die laatste overname omdat die “gedaan werd om bedreigingen voor Facebooks monopolie te elimineren”.  

Toch komt het als een verrassing dat de FTC zomaar vraagt dat Facebook zijn activiteiten zou opbreken. Als het ooit zover zou komen, wordt dat een mijlpaal in de ‘big tech’-industrie. Daarnaast vraagt de FTC dat Facebook de officiële instanties inlicht wanneer het platform een overname plant van meer dan 10 miljoen dollar.  

Europa waakt

Ook de Europese Commissie onderzoekt of Facebook, maar ook andere techreuzen als Apple, hun boekje al dan niet te buiten zijn gegaan op vlak van eerlijke concurrentie. Europa beschuldigde ook Amazon ervan de concurrentieregels te misbruiken. In het Verenigd Koninkrijk ligt Apple dan weer onder vuur voor concurrentievervalsing.