Nieuws

Tiener die Twitter-accounts hackte om Bitcoin te beïnvloeden kent zijn straf

hackers datalek
Computer Hacker Cyber Attack
Graham Clark kent zijn straf. De tiener die beschuldigd werd van de grootschalige Twitterhack in juli vorig jaar, moet drie jaar de cel in.

Clark zou het brein zijn geweest achter een operatie om Twitter-accounts van bekende personen te hacken. Door in hun naam positief over Bitcoin te tweeten, hoopte hij de koers te beïnvloeden. De tiener pleitte schuldig voor 30 aanklachten. Dat was een van de voorwaarden om een beperkte straf te kunnen uitzitten in een jeugdgevangenis. 

Volgens The New York Times wordt Clark gezien als een ‘jeugddelinquent’. Onder de wetgeving van Florida vermijdt hij zo de minimumstraf van 10 jaar cel voor volwassenen. De jonge hacker werd in juli 2020 gearresteerd, enkele weken na de fameuze Twitterhack. Op dat moment was hij nog maar 17 jaar oud. 

Grote namen  

De gehackte accounts waren dan ook niet van de minsten: Barack Obama, Joe Biden, Elon Musk, Bill Gates, Uber, Apple, Kanye West en Jeff Bezos werden allemaal het slachtoffer. De hackers tweetten in hun naam dat ze in een gulle bui waren en “iets wilden teruggeven aan de gemeenschap”. Elke bitcoin die naar een specifieke portemonnee gestuurd werd, zouden zij verdubbelen. De hackers slaagden erin om 177.000 dollar buit te maken voordat hun plannen onderschept werden. 

Na onderzoek concludeerde Twitter dat de hackers gebruik hadden gemaakt van zogenaamd ‘social engineering’. Ze richtten hun pijlen op Twitter-medewerkers die toegang hadden tot interne systemen. Clark en co gebruikten vervolgens die tools om de grote accounts over te nemen. Ze konden niet alleen de wachtwoorden van de accounts wijzigen, maar kregen zelfs toegang tot hun privéberichten. Twitter bevestigde dat de hackers erin geslaagd waren om de data van wel acht accounts te exporteren.  

Recidivist

Het was niet de eerste keer dat de tienerhacker zich op glad ijs begaf. Volgens The New York Times werd Clark in 2019 al betrapt op het stelen van bitcoin bij een techinvesteerder in Seattle. Hij werd toen niet opgepakt omdat hij minderjarig was. Clark gaf ook meteen alle gestolen bitcoin terug. Hij beloofde geen computersystemen meer te gebruiken zonder toezicht van de arm der wet. Maar die belofte hield dus niet lang stand. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business