Nieuws

Tinder plaatst waarschuwing bij profielen met crimineel verleden

De populaire datingapp Tinder zal in de Verenigde Staten juridische gegevens opvragen om gebruikers te waarschuwen voor daders van seksueel geweld.

Tinder is al meermaals in opspraak gekomen omdat plegers van seksuele misdrijven het online datingplatform gebruikten om slachtoffers op te sporen en de applicatie te weinig maatregelen neemt om vrouwen daartegen te beschermen. Het Amerikaanse bedrijf Match Group, eigenaar van populaire datingapps, heeft een samenwerking aangekondigd met Garbo om gebruikers te kunnen waarschuwen voor gebruikers met een crimineel verleden.

Garbo is een non-profitorganisatie die werd opgericht door een zekere Kathryn Kosmides. De vrouw is zelf het slachtoffer geworden van seksueel geweld en streeft er nu naar om te voorkomen dat vrouwen online met de verkeerde personen afspreken. Ze verzamelt op basis van iemands naam en telefoonnummer gegevens uit strafdossiers die erop kunnen wijzen dat iemand met slechte intenties op een datingplatform actief is. Zo worden vrouwen gewaarschuwd als ze met iemand chatten die een verleden heeft met geweldpleging, misbruik, stalking, straatverboden etc. Twitter gaat die waarschuwingen nu bij iemands profiel plaatsen.

Aangezien het om gegevens gaat die openbaar beschikbaar zijn, is er van een inbreuk op de privacy geen sprake. Niet-relevante gegevens zoals verkeersovertredingen of drugsbezit blijven ook buiten beschouwing. Get Safe Online, een Britse belangengroep die ijvert voor online veiligheid, juicht het initiatief van Tinder alvast toe.

Betalende functie

Tinder zal starten met een testperiode in de Verenigde Staten, alvorens na te denken over een globale uitrol. Daarvoor zal Match Group naar partners moeten zoeken die dezelfde dienst kunnen leveren als Garbo. Volgens geruchten zou de functie ook enkel aan betalende gebruikers worden aangeboden.

Match Group overweegt om de waarschuwingen ook naar haar andere datingapplicaties te brengen. Naast Tinder zitten ook nog Match.com, OkCupid en Hinge in het datingportfolio dat in totaal 45 applicaties telt. Veel van die platformen zijn ook in ons land beschikbaar.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business