Nieuws

Chinees leger verbant Tesla van zijn terreinen

Autopilot Crash Tesla Model S
Het Chinese leger laat geen Tesla's meer toe op zijn terreinen met militaire woningen. De wagens worden verbannen uit angst voor spionage.

Concreet gaat het om de camera’s die de geavanceerde Amerikaanse wagens aan boord hebben. De Chinezen vrezen dat die wel eens voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Dat meldt het persbureau Reuters. Defensie heeft Tesla-eigenaars deze week gevraagd om hun wagens buiten het militaire domein te parkeren.  

The Wall Street Journal rapporteerde eerder al over het strikte beleid van het Chinese leger. Zij meldden dezelfde praktijk waarbij auto’s van Tesla geweerd worden van militaire campussen of staatseigendommen. De Amerikaanse wagens zouden volgens Peking een bedreiging zijn voor de nationale veiligheid. Het was nog niet duidelijk of China de maatregel toepast op alle gelijkaardige terreinen. 

Verborgen agenda

Tesla-auto’s hebben verschillende externe camera’s die de bestuurder helpen parkeren, maar ook belangrijk zijn voor het zelfrijdende systeem. De Model 3 en Model Y hebben camera’s in de achteruitkijkspiegel zitten om de veiligheid van de bestuurder te verhogen, al staan die standaard uit.

Toch wilde CEO Elon Musk die feature helemaal niet verstoppen. In 2019 had hij het er al over op Twitter. “De camera’s zijn aanwezig wanneer we de concurrentie aangaan met Uber en Lyft. Mensen zullen dan met hun wagen geld kunnen verdienen, in het kader van het gedeeld autonoom rijden, waar we aan werken. Bij deelauto’s willen we dat de eigenaar kan controleren of de chauffeurs geen gekke dingen doen”, wist Tesla’s Technoking toen. 

Musk heeft het al vaker gehad over de verschillende manieren waarop Tesla’s gegevens kunnen verzamelen. Die worden vervolgens gebruikt om de zelfrijdende functies verder te ontwikkelen. Een verborgen agenda lijkt ons vergezocht. Noch China, noch Tesla reageerden al op de beslissing om geen Tesla-wagens meer toe te laten op en rond Chinese militaire domeinen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business