Elon Musk Tesla tweet verwijderen werknemer weer aannemen

De Amerikaanse nationale arbeidsraad (NLRB) vindt dat Tesla-CEO Elon Musk een ontslagen werknemer weer moet aannemen.

Advertentie

De vakbondsinstantie voegt daar nog aan toe dat Tesla de arbeidswetgeving overtreden zou hebben door een oude tweet van Musk. Daarin zou de CEO de voordelen van zijn werknemers op de helling gezet hebben, zo meldt Bloomberg. Het gevolg is dat Tesla verplicht wordt om de ontslagen werknemer weer in dienst te nemen en de tweet uit 2018 te verwijderen. 

Musk zei dus dat “niemand de Tesla-werknemers tegenhoudt om een vakbondsstemming te houden. Ze zouden dat morgen kunnen doen als ze willen. Maar waarom zouden ze een vakbondsbijdrage betalen en zonder reden hun recht op een korting op aandelen laten vallen?”, vroeg Musk zich af. Naar eigen zeggen zou hij met de tweet benadrukken dat andere constructeurs hun werknemers niet de kans geven om aan voordeligere tarieven aandelen te verwerven.  

Voormalig lid van de arbeidsraad Wilma Liebman argumenteert dat Tesla-werknemers dat mogelijk anders zien. “De werknemer zal dat lezen als ‘wanneer ik vakbondslid word, heb ik geen recht meer op aandelenopties’”, zei Liebman toen aan Bloomberg. In zijn eindoordeel besliste de NLRB dus dat de ontslagen werknemer in kwestie, Richard Ortiz, weer aangenomen moet worden. Daarbovenop moeten de vermeldingen van disciplinaire acties uit zijn persoonlijk dossier verwijderd worden. Daarnaast moet Tesla hen ook “compenseren voor het verlies aan inkomen en andere voordelen”.  

Publieke rechtzetting 

Volgens de uitspraak moet Musk niet alleen zijn tweet verwijderen, maar een uitgebreide mededeling plaatsen waarin hij benadrukt dat zijn werknemers het recht hebben zich in een vakbond te verenigen of hun medewerking te verlenen. In het bericht moet ook staan dat ze niet om hun job moeten vrezen voor zulke activiteiten. Hoewel een administratief jurylid Musk aanraadt om de melding luidop voor te lezen, vind de NLRB dat een geschreven mededeling volstaat. 

Tesla heeft nog niet gereageerd op de uitspraak, maar kan nog wel in beroep gaan bij een federale rechtbank.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here