Facebook Google glasvezel kabel internet

Facebook en Google willen vanuit de VS twee onderzeese kabels leggen naar Zuidoost-Azië. Die moeten sneller internet naar de regio brengen.

Advertentie

Voornamelijk Singapore en Indonesië zijn gebaat bij sneller en stabieler internet. Lokale telecomspelers krijgen zo meer middelen om een betere infrastructuur op poten te zetten. Eerder trok Facebook zich nog terug uit drie gelijkaardige projecten. De Amerikaanse overheid vreesde voor spionage. Daarbij zouden de VS verbonden worden met Hong Kong. Voordat de kabels er kunnen komen, buiten de regering aan beide uiteinden hun toestemming geven. 

“De twee kabelprojecten heten Echo en Bifrost. Het zijn de eerste kabels die de route volgen, onder de Java-zee. De onderzeese capaciteit onder de Stille Oceaan zal met 70 procent toenemen”, zegt Kevin Salvadori, Facebooks vicepresident voor netwerkinvesteringen aan Reuters. Het zijn bovendien de eerste kabels die belangrijke delen van Indonesië met Noord-Amerika zullen verbinden. 

Resultaat op korte termijn 

Echo zou in 2023 al gebruiksklaar moeten zijn. Facebook krijgt daarbij de assistentie van Google en Indonesisch telecombedrijf XL Axiata. Een jaar later moet ook de Bifrost-kabel internet leveren. Hoewel bijna driekwart van de Indonesische bevolking internet gebruikt, doet de meerderheid dat draadloos, via mobiele data. Minder dan 10 procent van de Indonesiërs heeft breedbandinternet via de kabel. De cijfers komen van de Indonesian Internet Providers Association.

Facebook kondigde vorig jaar aan dat het 3.000 km aan glasvezelkabel wou leggen, verspreid over 20 Indonesische steden. Dat was een toevoeging aan een voorgaande deal, waarbij het socialemediaplatform meewerkte aan nieuwe publieke hotspots. Volgens Salvadori zou Facebook ook blijven bijdragen aan het Pacific Light Cable Network (PLCN). “We werken met partners en regulatoren om tegemoet te komen aan de noden die bij de bevolking leven. We kijken ernaar uit om van die kabel een waardevol en productief trans-Pacifisch project te maken”, besloot de vicepresident netwerkinvesteringen.