Nieuws

NASA stelt testvlucht Mars-helikopter uit naar 14 april

Ingenuity NASA helikopter vierde vlucht
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA meldt dat de eerste vlucht van de Ingenuity-helikopter wordt uitgesteld na enkele onvoorziene problemen.

Enthousiastelingen zullen dus nog even moeten wachten, al zal het niet lang meer duren. NASA meldde de vertraging zelf op de blog van het Ingenuity-project. Na een software-probleem tijdens de opstartfase voor de testvlucht vorige week vrijdag besloten ze om het geval eerst te onderzoeken. De nieuwe testvlucht vindt komende woensdag 14 april plaats. NASA liet wel verstaan dat het toestel nog steeds in goede staat verkeert en in verbinding staat met zijn ingenieurs. De eerste vlucht zou dus nu zonder problemen plaats moeten vinden.

Software-waakhond

Tijdens een test van de rotoren van de drone werd het opstarten vroegtijdig afgebroken vanwege een vervallen ‘waakhond’-timer. Dit vond plaat tijdens de overgang van de computer van de ‘pre-vlucht’- naar ‘vlucht’-modus. Deze automatische timer zorgt ervoor dat de overgangen vlot verlopen en schakelt de sequenties uit indien er zich ergens onregelmatigheden voordoen. “Het houdt het systeem veilig door niet verder te gaan als er een probleem wordt opgemerkt en stopt de geplande werking”, aldus NASA in de blogpost. De organisatie onderzoekt momenteel nog steeds de telemetrische data die de drone heeft verzonden. Hiermee hopen ze het euvel te verhelpen en de testvlucht verder af te stellen.

De 2 kilogram wegende drone was op de robot Perseverance bevestigd bij zijn landing op Mars. Op 4 april werd deze van de jeep losgemaakt om opgestart te worden voor de testvluchten. De eerste testvlucht vond oorspronkelijk op 11 april plaats. In deze eerste test zal het toestel ongeveer drie meter boven de grond blijven zweven en dat voor dertig seconden. De totale oppervlakte waarbinnen de drone zal werken bedraagt honderd vierkante meter. Afhankelijk van de eerste resultaten zal het toestel in komende tests iets hoger gaan. Er zijn deze maand immers nog 4 extra tests met de drone gepland. Hiermee wordt het de eerste onbemande vlucht op een andere planeet.

marsnasa

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals