Nieuws

Facebook experimenteert met berichten zonder likes

Facebook community chats
Facebook is van plan om te experimenteren met statusupdates die het aantal likes niet bijhouden. De teller met vind-ik-leuks wordt verborgen.

Daarmee wil het socialemediaplatform kijken of de feature groepsdruk bij (voornamelijk) jonge mensen vergroot. Dat meldt Bloomberg. Concreet zouden gebruikers zelf kunnen kiezen om geen like-teller weer te geven bij hun statusupdates. Het gaat dus om een soort sociaal experiment dat nog een hele weg af te leggen heeft voordat het eventueel een feature wordt binnen Facebook.  

Het bedrijf heeft een dergelijke functie al eens getest op Instagram. Daarbij konden gebruikers het aantal likes voor hun foto’s weglaten. Facebook laat nu weten dat het dat experiment de komende weken zal uitbreiden naar alle Instagramgebruikers, wereldwijd. Daarna volgt eventueel een gelijkaardige test voor Facebook zelf. 

Sociale druk 

Facebook zei dat ze met het experiment willen achterhalen of ze de druk om iets op Instagram te plaatsen zouden kunnen wegnemen. Die benadering leverde tot nu toe gemengde resultaten op. “Sommige gebruikers vond het een prima idee, terwijl anderen toch graag like-tellers te zien kregen om populaire content te vinden”, zei een Facebook-woordvoerder in een mededeling.  

“Daarom gaan we een nieuwe optie testen waarmee de gebruikers zelf kunnen beslissen wat voor hen de beste ervaring oplevert. Ze krijgen de keuze: helemaal geen like-tellers meer te zien krijgen bij posts van anderen, ze uitzetten voor je eigen updates of het bij de oude Facebook-ervaring houden”, klinkt het. 

Mark Zuckerberg en de zijnen experimenteren al enkele jaren met de like-tellers. Het gaat vooral over de kritiek over het mentaal welzijn van gebruikers. Tieners en jongvolwassenen meten hun (online)populariteit af aan die van anderen. En dat kan een invloed hebben op hun zelfbeeld. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business