Nieuws

Opvolger M1-chip Apple klaar voor massaproductie

Apple is gestart met het produceren met de tweede generatie computerchips die binnenshuis ontworpen zijn. De M1-chip heeft al een opvolger.

Apple heeft deze maand de productie van een nieuwe generatie computerchips opgestart in de productiefabrieken van vaste leverancier TSMC. Dat schrijft Nikkei Asia. Het gaat inderdaad om de opvolger van de M1-chip die we terugvinden in de nieuwste Macbooks en ook aangekondigd is voor de aankomende iPad Pro en iMac. De nieuwe chipset krijgt de logische naam M2.

M1 werd in november officieel onthuld door Apple. Het innovatieve van deze chipset zat in de architectuur. De M1-chip bestaat uit 8 cores, 4 high performance-cores en 4 high-efficiency cores. Dat design laat toe om de CPU, GPU en AI-technologie te integreren binnen één chip. Resultaat: snellere én energiezuinigere prestaties. Tijdens Spring Loaded verkondigde Apple dat de M1-chip de CPU-prestaties van de iPad Pro met 50% zou verhogen en die van de iMac zelfs met 85%. Ook de grafische verwerking gaat stukken sneller. We zijn benieuwd wat M2 daar nog aan kan toevoegen.

Apple M1 Chip
De aankondiging van de M1-chip luidde een nieuw tijdperk in voor Apple.

Tweede helft 2021

Volgens Nikkei Asia wil Apple de M2-chip vanaf de tweede jaarhelft in gebruik nemen bij een nieuwe generatie MacBooks die eind dit jaar verschijnen. Tegen juli zou de eerste lading laptops met de nieuwe chiptechnologie klaar moeten zijn voor levering. Tegenwoordig moeten we daar wel met enige voorzichtigheid over spreken. Chipfabrikant TSMC zit middenin de globale chipcrisis en zit met een grote productieachterstand. Al heeft Apple wel de onderhandelingskracht om druk te zetten op het Taiwanese bedrijf om de chips tijdig te leveren.

Met deze tweede generatie chips zet Apple een nieuwe stap in het uitfaseren van de chiptechnologie van Intel. Toen Apple de M1-chip aankondigde, meende de iPhonebouwer dat het ongeveer twee jaar in beslag zou nemen totdat alle nieuw geproduceerde MacBooks de eigen technologie aan boord hebben. Met verbeterde technologie wil Apple zijn positie op de pc-markt ook verstevigen. Apple is op dit moment de vierde grootste pc-fabrikant, na Lenovo, HP en Dell Technologies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business