Autopilot Crash Tesla Model S

Na onderzoek rond de dodelijke Tesla-crash in Houston, blijkt dat de eigenaar wel achter het stuur zat en Autopilot niet actief was.

Advertentie

Dat blijkt na onderzoek van het National Transportation Safety Board (NTSB). Drie weken geleden kwamen in Houston, Texas, twee mannen om het leven toen hun Tesla crashte. De hulpdiensten hadden een vermoeden dat er op het moment van de crash niemand achter het stuur zat en dat Autopilot actief was. Dat blijkt dus niet helemaal te kloppen.

De twee mannen werden bij hun vertrek gefilmd door de beveiligingscamera van de eigenaar. Uit die beelden bleek dat de eigenaar wel degelijk aan de bestuurderskant instapte, terwijl de andere man plaats nam in de passagiersstoel vooraan. Na amper 170 meter rijden liep het mis. De Tesla Model S ging uit de bocht, raakte een rioolputdeksel en maakte een zware klap tegen een boom. Vervolgens vatte de batterij van de Tesla vuur. De twee inzittenden stierven in de brand. Naar verluidt moest de brandweer wel vier uur lang blussen.  

Ongeval door Autopilot?

Vlak na het ongeval was de politie er “100 procent zeker van dat er op het moment van de botsing niemand achter het stuur zat”. Autopilot, Tesla’s rijhulpsysteem waarbij de wagen gedeeltelijk autonoom kan rijden, kwam weer even in opspraak. Ook werd er gespeculeerd of de bestuurder Autopilot gebruikte waarvoor het eigenlijk niet bestemd is: volledig autonoom rijden. Er moet namelijk altijd iemand in de bestuurdersstoel zitten die de rit aandachtig volgt en meteen kan overnemen.

Het NTSB heeft met een testvoertuig de route opnieuw afgelegd. De onderzoekers konden de Traffic-Aware Cruise Controle aanzetten, maar Autosteer deed het niet op de baan waar het ongeval gebeurde. Autosteer is een rijhulpsysteem dat de wagen van rijvak laat veranderen, zonder input van de bestuurder. Het is dus zo goed als zeker dat Autopilot niet actief was, aangezien zowel de speciale cruise control als Autosteer beschikbaar moeten zijn. 

Tesla-CEO Elon Musk had het vlak na het ongeval dan toch al bij het rechte eind. Hij tweette immers dat uit de datalogs bleek dat Autopilot niet actief was en dat de Model S niet uitgerust was met het pakket voor volledig autonoom rijden. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here