Dankzij ‘ultra dense vectoring’ is Proximus er met de hulp van Nokia in geslaagd de internetsnelheid van kopernetwerken te verdubbelen.

De lokale bevolking van Andenne, een bescheiden gehucht in de provincie Namen, zal het misschien nog niet gemerkt hebben, maar zij zijn vanochtend getuige geweest van een wereldprimeur. Proximus heeft in de plaatselijke straatkast (of Remote Optical Platform) een nieuwe technologie geïnstalleerd die de snelheid van kopernetwerken zou moeten verdubbelen. Dat is mogelijk door een techniek die ‘ultra dense vectoring’ genoemd wordt.

Proximus deed daarvoor een beroep op de expertise van Nokia, het Finse bedrijf dat ook al ingetekend heeft als 5G-netwerkapparatuurleverancier voor het telecombedrijf. De 2XM6-technologie van Nokia, stelt Proximus in staat om twee keer zoveel klanten op één straatkast aan te sluiten, 384 in plaats van 192 om precies te zijn. Zo hoeft Proximus dus geen nieuwe straatkasten meer bij te zetten om meer klanten te kunnen bedienen. Ook de internetsnelheid zal met deze techniek verdubbelen. 2XM6 is volledig van Belgische makelij: Nokia ontwikkelde de onderliggende Quillion-chip in het Nokia Bells Lab te Antwerpen.

Andenne heeft dus de primeur gekregen voor de eerste praktijktoepassing van deze technologie. Maar daar zal Proximus het zeker niet bij laten. In de komende maanden gaat Proximus honderden straatkasten in België een upgrade geven, zonder daarbij een precies aantal of tijdlijn te vermelden. Voor de upgrades zullen geen grote werken nodig zijn.

Van kopernetwerken naar fiber

Bij kopernetwerken verloopt de internetverbinding nog via telefoonlijnen. De huidige vorm VDSL2 is natuurlijk stukken sneller dan diens voorganger ADSL (de gemiddelde snelheid van koperinternet is ongeveer 70 Mbps, de maximake snelheid ligt rond de 100 Mbps), maar het kopernetwerk heeft ook zijn beperkingen. Hoe verder je huis ligt van een centrale, hoe meer de internetsnelheid afneemt. Omdat het internetverbruik van het gemiddelde Belgische huishouden sinds de start van de coronapandemie flink is toegenomen, zijn er dus modernere oplossingen nodig dan kopernetwerken.

Die heeft Proximus ook al in huis met glasvezel. Tegen 2028 wil Proximus 70% van alle Belgische huishoudens aansluiten op hun glasvezelnetwerken die ze nu volop in de grote steden aan het leggen zijn. Maar tot die tijd zullen nog heel veel Belgen het met kopernetwerken moeten stellen. Met ultra dense vectoring hoopt Proximus die periode te overbruggen.

Lees meer: Roamingpas Proximus vervangt roamingkosten in het buitenland