SpaceX gaat zijn eerste Starship in een baan om de aarde brengen. Onlangs was SN15 de eerste raket van zijn soort die niet ontplofte.

Advertentie

Na 15 testvluchten met een Starship, was het dan toch raak voor Elon Musk en kornuiten. Starship Number 15 kon tot 10 km hoog klimmen, zijn draaimanoeuvre uitvoeren en weer veilig landen. Het private ruimtevaartbedrijf lijkt ondanks dat hobbelige parcours al klaar te zijn voor de volgende stap. SpaceX heeft een aanvraag ingediend bij de Federal Communications Commission (FFC) voor de vlucht rond de aardbol.

In dat document staat te lezen wat SpaceX precies van plan is. De ingenieurs van Musk gaan een Starship uitrusten met een Super Heavy-boosterraket om het te laten lanceren vanop de gebruikelijke basis in Boca Chica (Texas). Na de drie minuten durende opstijging, zal de boosterraket zich loskoppelen en in de Golf van Mexico belanden (zo’n 32 kilometer van de kust). De Starship-raket zal over de zeestraat tussen Florida en Cuba vliegen, om even in een baan om de aarde te komen. De landing is voorzien in de Stille Oceaan, zo’n 100 km ten noordwesten van het Hawaïaanse eiland Kauai. In zijn geheel zal de vlucht ongeveer 90 minuten duren. 

Vertrouwen in Starship 

Dat SpaceX zo snel wil schakelen, is toch opvallend. Hoewel Elon Musk na elke Starship-missie bleef herhalen dat de explosie bijkomstig was, lijkt het ons sterk dat de grootste risico’s plots van de baan zijn. Slaagt het private ruimtevaartbedrijf er toch in om zonder brokken een orbitale vlucht uit te voeren, dan staat het weer een flinke stap dichter bij bemande ruimtereizen naar de maan (en op langere termijn Mars).  

Het zou alvast het vertrouwen van NASA in SpaceX kunnen bevestigen, nu Elon Musk al de maanlander mag leveren voor de Project Artemis-missies .