locatie-instellingen maps

Werknemers van Google hebben tijdens een rechtszaak toegegeven dat instellingen om je locatie uit te schakelen onvindbaar werden gemaakt.

Advertentie

De Amerikaanse staat Arizona startte ongeveer een jaar geleden een gerechtelijke procedure tegen Google. Het techbedrijf zou de locatiegegevens van Android-gebruikers nog steeds volgen zelfs nadat ze dat via hun instellingen uitschakelen. Privacy- en locatie-instellingen waren in oudere versies van het besturingssysteem onnodig complex waardoor veel gebruikers niet eens wisten hoe ze locatietracking moesten uitschakelen, maar zelfs wie daar wel in slaagde bleef niet volledig onder de radar. Via Business Insider zijn documenten boven water gekomen waarin ingenieurs van Google dit zelf beamen.

De documenten bevatten getuigenissen van huidige en voormalige werknemers van Google. Jack Menzel, voormalig productmanager van Google Maps, geeft toe dat je Google al bewust moest misleiden met willekeurige locaties om te voorkomen dat Maps je thuis- en werkadres kan achterhalen. Jen Chai, die aan het hoofd van locatiediensten staat bij Google, geeft dan weer aan soms verward te zijn door ‘het complexe web aan privacy-instellingen in Android.’ Andere getuigenissen van werknemers klinken ook zeer kritisch over de eigen diensten.

Privacy en locatie verbergen

Google bleek het dus bewust moeilijker te maken voor Android-gebruikers om de juiste privacy- en locatie-instellingen te vinden. Tijdens het testen van software-updates onderzocht het bedrijf of het niet te gemakkelijk zou zijn om je locatie te kunnen verbergen. Het rapport gaat verder door te claimen dat ook andere smartphonefabrikanten meegaan in het verhaal van Google. Daarbij wordt de naam van LG uitdrukkelijk genoemd, al wenste de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant daar niet op te reageren. Google kon wel een reactie kwijt aan The Verge. Een woordvoerder haalt daarin aan dat de rechtszaak een aanval op de diensten van Google is en het bedrijf de zaken wel zal rechtzetten.

De laatste jaren is Android de privacykloof met iOS wel aan het dichten. Zo heeft Google Maps een incognitomodus gekregen in 2019 waarmee je als gebruiker kan aangeven je locatie niet te willen delen met Google. Android 12 zal een Privacy Dashboard krijgen waar je in één overzicht te zien krijgt welke apps toegang hebben tot welke gegevens.

maps locatie
Maak jezelf onzichtbaar in Maps.
Advertentie

1 REACTIE

  1. Is er eigenlijk iemand die de artikels naleest op spellingsfouten en zinsbouw? Ik vond hier al zes fouten die ze in het vierde middelbaar al niet meer zouden maken. De eerste krijg je van mij cadeau: “geeft dan weer te aan”, de rest mogen jullie zelf zoeken. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here