Lanceringsplatform SpaceX

SpaceX is begonnen met de verbouwingen voor een lanceringsplatform. Volgend jaar al wil CEO Elon Musk de eerste raketten vanop zee lanceren.

Advertentie

Het was de ‘Imperator of Mars’ zelf die met de update kwam. Op Twitter liet hij weten dat het eerste boorplatform Deimos (vernoemd naar een maan van Mars) een make-over krijgt en dat de constructie begonnen is. Het drijvende lanceringsplatform zal dienstdoen als lancerings- en landingsbasis voor toekomstige vluchten van Starship-raketten. 

SpaceX kocht de twee boorplatformen begin dit jaar, om ze te transformeren in raketbasissen Deimos en Phobos. Musk vernoemde de basissen naar de twee Martiaanse manen. Het grote doel van zijn SpaceX is uiteraard om Mars te ‘veroveren’ en de eerste mensen voet aan grond laten zetten op de Rode Planeet. 

Drijvend lanceringsplatform  

SpaceX deed eerder al zijn visie uit te doeken voor een toekomst waarin een centrale rol is weggelegd voor zogenoemde ‘ruimtehavens’ of spaceports. Elon Musk en de zijnen willen via de Spaceship-raketten ook snel transport tussen wereldsteden mogelijk maken. Ferrydiensten moeten passagiers en goederen in een halfuurtje naar China of New York kunnen vliegen. Om dat stadium te bereiken gaat SpaceX verdere testvluchten blijven uitvoeren. 

Musk zei eerder dit jaar dat de eerste raketten al aan het einde van dit jaar zouden kunnen vertrekken vanop een oceaanplatform. Dat rooskleurige vooruitzicht heeft de Technoking naar goede gewoonte even moeten bijstellen. SpaceX maakte ondanks een reeks ontploffingen wel vooruitgang met zijn Starship-programma. SN15 kon heelhuids landen, nadat er bij alle voorgaande prototypes wel iets misging, voor of tijdens de landing. 

De eerstvolgende fase zijn lanceringen in een baan om de aarde. Starship zal voor het eerst uitgerust worden met de intussen bekende Super Heavy-boosterraket. Ook nieuw is dat Starship straks een waterlanding zal maken voor de kust van Hawaï, waarna SpaceX het ruimtetuig wil recupereren. Momenteel vinden er op de begane grond bijkomende tests plaats met de Raptor-motoren, ter voorbereiding op die nieuwe mijlpaal. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here