Bitcoin wordt wettig betaalmiddel in El Salvador

Bitcoin
El Salvador is het eerste land ter wereld dat bitcoin gaat aanvaarden als wettig betaalmiddel. Het parlement heeft een voorstel goedgekeurd.

Dat kwam er op initiatief van president Nayib Bukele, meldt Reuters. Hij is er een groot voorstander van om de cryptomunt te omarmen. Tijdens de stemming bleken 62 van de 84 congresleden achter hun president te staan. Om van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, moest het parlement een nieuwe wet in het leven roepen. Dat is niet zonder risico: het land komt door zijn beslissing onder druk te staan bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). El Salvador heeft er een aanvraag lopen voor een afbetalingsprogramma van 1 miljard dollar. 

Bukele ziet heil in de bitcoin omdat het een eenvoudige manier is voor Salvadorianen die in het buitenland wonen geld te laten opsturen naar hun familie in het thuisland. De president wil ook de Amerikaanse dollar blijven aanvaarden als wettig betaalmiddel. “De cryptomunt draagt bij tot financiële inclusie, investeringen, toerisme, innovatie en de economische ontwikkeling van ons land”, tweette Bukele kort voor de stemming. Volgens hem heeft ongeveer 70 procent van de bevolking maar moeizaam toegang tot traditionele financiële diensten. 

Bitcoin wettelijk aanvaard 

Binnen de 90 dagen zal bitcoin officieel aanvaard zijn. Wettelijk gezien zijn bedrijven dan verplicht om de cryptomunt te aanvaarden als betaalmiddel voor hun producten en diensten. Ook belastingbijdrages zullen afgerekend kunnen worden in bitcoin. El Salvador gaat speciale opleidingen promoten om de bevolking vertrouwd te maken met de mechanismes rond cryptomunten. Toch zal dat niet zomaar van een leien dakje gaan. Lokale munteenheden omzetten naar bitcoin zal gebeuren via informele tussenpersonen.  

De president benadrukt dat het gebruik van bitcoin optioneel zal blijven en de bevolking geen risico’s zou opleveren. Daartoe zal de overheid het mogelijk maken om bitcoin bij transacties steeds te kunnen omzetten naar dollar, via een fonds van El Salvadors ontwikkelingsbank BANDESAL. De markt zal de wisselkoers bitcoin-dollar gaan bepalen. 

Katalysator voor bitcoin

De onstabiele koers van de bitcoin brengt toch onzekerheid met zich mee. Het aan- en verkopen is een complex proces en vraagt technische kennis die Jan met de pet normaal gezien niet heeft. “De markt zal nu sterk gaan focussen op de erkenning die El Salvador aan bitcoin geeft”, zegt Richard Galvin van cryptofonds Digital Asset Capital Management aan Reuters. “Dit kan de komende twee, drie jaren een belangrijke katalysator worden voor de bitcoin”, voorspelt hij.

Lees ook: Koers bitcoin duikt onder de 40.000 dollar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business