Airspeeder EV racing

Airspeeder heeft onlangs zijn eerste testvlucht afgerond met een vliegende elektrische racewagen, met succes. Dat gebeurde in Australië.

Advertentie

Het is een belangrijke stap voor het zogenaamde ‘electric air racing’. Een piloot bestuurde de vliegende race-auto vanop afstand, onder het toeziend oog van de Australische Civil Aviation Safety Authority. Het gaat om de Alauda Aeronautics Mk3 van Airspeeder, een eVTOL-voertuig. Dat kan tot wel 500 meter hoog vliegen en gaat van 0 naar 100 km per uur in 2,8 seconden.  

De reuzendrone heeft niemand aan boord: de piloot zit in een cockpit-achtige cabine en stuurt de vliegende bolide doorheen virtuele parcours. LiDAR en radar zorgen ervoor dat de wagen in de echte wereld niet tegen obstakels aan knalt. De vliegende racemachine kan tot 15 minuten lang aan één stuk door het luchtruim zoeven. Een pitstop om van batterij te wisselen neemt naar verluidt maar 20 seconden in beslag. 

Levende piloten in Airspeeder 

Nu de eerste test met succes afgerond is, maakt dat de weg vrij voor een driedelig race-event. De onbemande EXA-racing series starten later dit jaar. Daarin nemen tot vier teams (met elk twee piloten) het tegen elkaar op. Die races moeten de nodige de nodige gegevens verzamelen om in de toekomst dummy’s te vervangen door levende piloten. Dat kan in 2022 al realiteit worden. 

Voor het zover is wil Airspeeder in een sneltempo de vele uitdagingen aanpakken die de constructeur nog moet overwinnen. Zo moet de performantie van de batterijen nog omhoog. Verder lijken de deadlines niet eens onrealistisch. De succesvolle test belooft een mooie toekomst voor EV-races, nu alles plots heel concreet wordt. De belangrijkste hindernissen lijken alvast overwonnen. Nu is het nog een kwestie om ze te finetunen, voordat er veilig een echte racepiloot plaats kan nemen in de vliegende bolides. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here