Nieuws

Facebook lanceert nieuwsbriefplatform Bulletin

facebook
Facebook heeft zijn standalone nieuwsbriefplatform onthuld. Mark Zuckerberg maakte de komst van Bulletin bekend tijdens een live audio room.

Bulletin stond al langer in de steigers, maar de geruchten werden nooit bevestigd. Tot nu. “Dit project is een antwoord op wat er momenteel gaande is in het media-ecosysteem”, zei Zuckerberg. Bulletin wordt een mix van gratis content en een betalende formule. Sommige artikels zullen vrij beschikbaar zijn, terwijl content creators andere stukken achter een betaalmuur kunnen steken. Wie een abonnement neemt, zal toegang krijgen tot extra features zoals exclusieve Facebookgroepen en speciale badges. 

Naar verluidt betaalt Facebook schrijvers rechtstreeks voor hun deelname. In eerste instantie zou het socialemediabedrijf wel geen commissie vragen op de inkomsten van content creators. Zuckerberg zei ook dat Facebook hen zal toelaten om hun content en abonnees zelf te beheren en in theorie mee te nemen naar een ander platform. 

Bulletin buiten Facebook-omgeving 

Opvallend is dat Bulletin zijn eigen omgeving heeft. De app bestaat buiten Facebook en op het eerste gezicht is niet te zien dat het platform onderdak vindt bij Zuckerberg en co. Achterliggend zal het wel gebruik gaan maken van Facebooks technologie voor het versturen van nieuwsbrieven. Die zullen op hun beurt geïntegreerd worden in de Facebookpagina’s van de auteurs. Lezers zullen de content ook kunnen terugvinden in de nieuwssectie van de Facebook-app. Schrijvers zullen hun stukken kunnen aanvullen met podcasts en audiorooms, gaf Zuckerberg nog mee. 

De eerste schrijvers die in het project stappen zijn onder meer Malcom Gladwell en Adam Grant, die bij ons minder bekend zijn. Daarnaast trekken verschillende Amerikaanse tv-gezichten Bulletin mee op gang, zoals voormalige Witte Huis-correspondent Jessica Yellin (CNN) en gewezen ESPN-verslaggever Erin Andrews. 

Voorlopig is het nog niet duidelijk wanneer meer schrijvers vrije toegang krijgen tot het platform. Volgens Facebook bevindt Bulletin zich nog in een gesloten bètatestfase. Zuckerberg zei wel dat er de komende weken meer auteurs zullen kunnen aansluiten, waaronder specialisten in lokaal nieuws. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business