Een hof in Amsterdam besloot om de eis van Facebook om een rechtszaak rond privacymisbruik te laten vallen en het proces verder te laten lopen.

Advertentie

Daarmee bevindt Facebook zich wederom in nauwe privacy-schoentjes. Deze informatie is afkomstig van techsite TechCrunch. De rechtszaak werd aangespannen door twee Nederlandse organisaties, Data Privacy Foundation (DPS) en de Consumentenbond. Volgens hen heeft Facebook geen legale basis om de informatie van gebruikers op te slaan die het nu verwerkt. Facebook vroeg daarna om de zaak te laten vallen. Die eis heeft het Amsterdamse hof nu ontkracht. De zaak zal in oktober van 2021 voor het hof verschijnen.

In 2019 werd de klacht tegen Facebook ingediend. De DPS was van mening dat Facebook met zijn dataverzameling de privacyregels van de Europese Unie schendt. Het zou gegevens hebben gewonnen en verwerkt op manieren die niet altijd even duidelijk waren voor de gebruikers. Dat zou een grote schending van de privacyregels tot gevolg hebben. Niet lang daarna werden ze vergezeld door de Consumentenbond. “Facebook heeft geprobeerd allerlei juridische hobbels op te werpen en deze zaak zoveel mogelijk te vertragen, maar daar is het bedrijf gelukkig niet in geslaagd. Nu kunnen we echt aan de slag en zorgen dat consumenten krijgen waar ze recht op hebben”, aldus Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond in een reactie.

Facebook bijt terug

Facebook stelt dat het gebruikers steeds de nodige controle geeft over welke data er verzameld wordt. In zijn eis om de rechtszaak te laten vallen, was het ook van mening dat het Nederlandse hof geen zeggenschap heeft in de materie. Het hoofdkantoor van Facebook in Europa ligt in Ierland. Daardoor zou het volgens Facebook voor deze aangelegenheden onder het Ierse recht vallen.

Het Amsterdams hof gaf Facebook hierin ongelijk. Volgens hen mag het Nederlandse hof wel uitspraken doen over zaken waar Nederlandse gebruikers mee gemoeid zijn. Er zou ook een Nederlands bureau zijn van Facebook te Amsterdam, waarmee ze ook daar een woonplaats in Nederland hebben. De rechtszaak gaat dus door in oktober van dit jaar. Voor een uitspraak in de zaak zullen we nog even moeten wachten.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here