wifi-netwerk gehackt iPhone

Security-onderzoeker Carl Schou heeft alweer een wifi-netwerk gevonden dat je iPhone kan saboteren. Je hoeft daarvoor niet eens zelf verbinding te maken.

Advertentie

In juni botste Schou al op de vreemde netwerknaam ‘%p%s%s%s%s%n’. Door verbinding te maken met dat wifi-netwerk, zette zijn iPhone de netwerkinstellingen helemaal uit. Op het eerste gezicht leek de netwerkverbinding permanent uitgeschakeld. Gelukkig kon de onderzoeker zijn instellingen resetten en het louche wifi-toegangspunt van zijn toestel verwijderen. 

Verdacht wifi-netwerk

De security-specialist tweette dat hij opnieuw zijn geluk wou beproeven, door een publieke wifi-hotspot met de naam ‘%secretclub%power’ te onderzoeken. Tot zijn grote verbazing moest hij vaststellen dat het niet eens nodig was om verbinding te maken met het louche netwerk. Een iOS-toestel in de buurt houden volstond blijkbaar voor een verbinding, met dezelfde noodlottige gevolgen.  

“Je kan de wifi van eender welk iOS-toestel permanent uitschakelen door een publieke wifi-hotspot aan te maken met de naam ‘%secretclub%power’. Netwerkinstellingen resetten is geen garantie om de functionaliteit te herstellen”, tweette Schou.  

Het kostte de beveiligingsexpert de nodige moeite om zijn wifi weer aan de praat te krijgen. Zo moest hij zijn netwerkinstellingen meerdere keren resetten en zijn iPhone manueel herstarten. Tevergeefs. Vervolgens contacteerde hij het securityteam van Apple. Uiteindelijk schoot iemand op Twitter hem te hulp. Die raadde Schou aan om een iPhone-back-up manueel aan te passen en verdachte elementen uit de netwerk-plist-bestanden te verwijderen. 

Die fix kon nog niet officieel bevestigd worden. Het is dan ook nog niet duidelijk wat de kwalijke bug precies veroorzaakt. Volgens sommigen zouden de percentage-tekens en de karakters door iOS gezien kunnen worden als een commando, dat onbedoelde neveneffecten heeft.  Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je bij ons tegen de vreemde netwerkhack zal aanlopen, doe je er misschien wel goed aan om in grote, drukke steden je wifi uit te schakelen totdat Apple zelf met een update komt.