Pentagon blaast JEDI-contract met Microsoft op

pentagon jedi
Microsoft ziet mogelijk een lucratief cloudcontract van 10 miljard dollar met het Pentagon door de vingers glippen. Er komt een nieuwe aanbestedingsronde.

Het JEDI-contract (voluit Joint Enterprise Defense Infastructure) is al twee jaar lang onderwerp van een juridische strijd tussen Microsoft en Amazon. De twee grootste cloudproviders ter wereld dongen in 2019 naar een lucratief contract met het Pentagon. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil haar IT-infrastructuur moderniseren en ze beter beveiligen tegen cyberaanvallen door vijandige staten. De totale waarde van het contract ligt rond de 10 miljard dollar. Daar wil je al eens moeite voor doen Amazon en Microsoft zijnde. Op 25 oktober kondigde het Pentagon Microsoft Azure te hebben uitgekozen, maar daar legde Amazon zich niet bij neer.

Amazon meende namelijk dat het Witte Huis zich had gemoeid met de aanbesteding. Toenmalig Amazon-baas Jeff Bezos en toenmalig Amerikaans president Donald Trump zijn namelijk niet de beste vrienden. Amazon was van mening dat Trump het Pentagon onder druk had gezet om ervoor te zorgen dat het JEDI-contract zeker niet naar AWS zou gaan. Het Pentagon heeft altijd ontkend dat er bemoeienis van bovenaf zou zijn geweest, maar een Amerikaanse rechter besloot in februari 2020 al om de deal te bevriezen om de selectieprocedure te kunnen onderzoeken. Ook een onderzoeksrapport van 313 pagina’s gepubliceerd in april 2020 kon geen definitief uitsluitsel geven wegens beperkte medewerking van het Witte Huis. Nu beslist Pentagon dus om de deal zelf op te blazen, al hoeven we dat niet per se als een schuldbekentenis te zien. In een reactie toonde Microsoft zich sportief.

AWS vs Microsoft Azure: ronde 2

Er is daarmee nog geen einde gekomen aan de JEDI-saga. Het Pentagon wil haar digitaliseringsplannen immers nog altijd verderzetten en opent een nieuwe openbare aanbestedingsronde. In principe kan dus elke cloudleverancier zijn kans wagen, al lijkt het weinig waarschijnlijk dat het Pentagon met een andere partij in zee zal gaan dan AWS of Microsoft Azure voor een project van deze omvang.

Amazon en Microsoft mogen dus opnieuw de handschoen met elkaar opnemen. Investeerders kiezen alvast partij voor AWS. De aandelen van Amazon gingen met 3,5% omhoog na bekendmaking van het nieuws terwijl de aandelen van Microsoft lichtjes dalen. Wie komt als winnaar uit de strijd?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business